Külföld

Matolcsy unokatestvérének érdekeltségei exkluzív ingatlant építenek a Várban

24.hu
24.hu

2016. 07. 20. 12:09

A finanszírozó, a beruházó és a kivitelező is közel áll Szemerey Tamáshoz.

Egy Matolcsy György unokatestvéréhez kötődő cég épít új, modern épületegyüttest a budai Várban – írja a 444. A finanszírozó Növekedési Hitel Bank Zrt., a beruházó Qut Kft. és a kivitelező Raw Development Kft. is Szemerey Tamás köreihez tartozik a cikk szerint.

A Raw Development Kft. a jegybanki alapítványok ingatlanainak átalakításában is részt vesz, ahogy Matolcsy György fiának nyaralót és luxuslakást is kialakítanak. Ez a cég dolgozott a Szemerey Tamás tulajdonában lévő Növekedési Hitel Bank gellérthegyi székházán is. A kft.-t 2014 novemberében alapította a Lakásépítő T.2-Invest Kft., amely 2013-ig Szemerey Tamás tulajdonában állt. A mostani tulajdonosok 35-35 százalékban Schnaider Judit és Szabó Erika, 30 százalékban pedig Szilágyi Béla.

Schnaider és Szabó számos Szemerey-cégben töltenek be különböző tisztségeket, Szilágyi pedig Szemerey Tamás sógorának üzlettársa. A 444 megjegyzi: azért fontos, hogy formálisan ne Szemerey legyen tulajdonosa a cégeknek, mert problémás lenne, hogy a saját bankjával hitelezi azokat.

Az „Ostrom utca – Ingatlanfejlesztés, apartman hotel és lakás” elnevezésű projekt beruházója a Qut Ingatlanforgalmazó Kft. Ennek ugyanaz a címe, mint rengeteg más Szemerey-cégnek, és székházát a Szemerey-érdekeltségbe tartozó Kaláris-Haris Kft.-től kapta használatra. A tulajdonos cég, a HZ Group bejegyzési illetékét Szemerey cége, a Bankonzult Kft. fizette be. Ez a cég egyébként idén februárban 469 millió forint hitelt kapott a Növekedési Hitel Banktól.

A 444 összegzése szerint „Szemerey Tamás Növekedési Hitel Bankja egyszerre hitelezi a Szemerey Tamáshoz kötődő beruházót és a Szemerey Tamáshoz kötődő kivitelezőt, és ebből hamarosan egy fényűző apartmanhotel-luxuslakás lesz Budapest egyik legexkluzívabb pontján”. Azt is megjegyzik, hogy a Növekedési Hitel Bank az utóbbi években megvalósított agresszív terjeszkedését főként a nála extrém alacsony kamat fejében elhelyezett több tízmilliárdnyi Pallas alapítványi exközpénznek köszönheti. A bank finanszírozta Matolcsy György fiának bútorgyárvásárlását, és ez a bank nyújtott hitelt a Matolcsy Ádám baráti köréhez tartozó Száraz István cégeinek, a New Wave Production Kft.-nek és a Frank Digital Kft.-nek is – írják.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.