Nagyvilág

Matolcsy unokatestvérének érdekeltségei exkluzív ingatlant építenek a Várban

A finanszírozó, a beruházó és a kivitelező is közel áll Szemerey Tamáshoz.

Egy Matolcsy György unokatestvéréhez kötődő cég épít új, modern épületegyüttest a budai Várban – írja a 444. A finanszírozó Növekedési Hitel Bank Zrt., a beruházó Qut Kft. és a kivitelező Raw Development Kft. is Szemerey Tamás köreihez tartozik a cikk szerint.

A Raw Development Kft. a jegybanki alapítványok ingatlanainak átalakításában is részt vesz, ahogy Matolcsy György fiának nyaralót és luxuslakást is kialakítanak. Ez a cég dolgozott a Szemerey Tamás tulajdonában lévő Növekedési Hitel Bank gellérthegyi székházán is. A kft.-t 2014 novemberében alapította a Lakásépítő T.2-Invest Kft., amely 2013-ig Szemerey Tamás tulajdonában állt. A mostani tulajdonosok 35-35 százalékban Schnaider Judit és Szabó Erika, 30 százalékban pedig Szilágyi Béla.

Schnaider és Szabó számos Szemerey-cégben töltenek be különböző tisztségeket, Szilágyi pedig Szemerey Tamás sógorának üzlettársa. A 444 megjegyzi: azért fontos, hogy formálisan ne Szemerey legyen tulajdonosa a cégeknek, mert problémás lenne, hogy a saját bankjával hitelezi azokat.

Az „Ostrom utca – Ingatlanfejlesztés, apartman hotel és lakás” elnevezésű projekt beruházója a Qut Ingatlanforgalmazó Kft. Ennek ugyanaz a címe, mint rengeteg más Szemerey-cégnek, és székházát a Szemerey-érdekeltségbe tartozó Kaláris-Haris Kft.-től kapta használatra. A tulajdonos cég, a HZ Group bejegyzési illetékét Szemerey cége, a Bankonzult Kft. fizette be. Ez a cég egyébként idén februárban 469 millió forint hitelt kapott a Növekedési Hitel Banktól.

A 444 összegzése szerint „Szemerey Tamás Növekedési Hitel Bankja egyszerre hitelezi a Szemerey Tamáshoz kötődő beruházót és a Szemerey Tamáshoz kötődő kivitelezőt, és ebből hamarosan egy fényűző apartmanhotel-luxuslakás lesz Budapest egyik legexkluzívabb pontján”. Azt is megjegyzik, hogy a Növekedési Hitel Bank az utóbbi években megvalósított agresszív terjeszkedését főként a nála extrém alacsony kamat fejében elhelyezett több tízmilliárdnyi Pallas alapítványi exközpénznek köszönheti. A bank finanszírozta Matolcsy György fiának bútorgyárvásárlását, és ez a bank nyújtott hitelt a Matolcsy Ádám baráti köréhez tartozó Száraz István cégeinek, a New Wave Production Kft.-nek és a Frank Digital Kft.-nek is – írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik