Nagyvilág

Persze, hogy tagadják a plágiumot Trumpék

Megírtuk, hogy Trump feleségének hétfő esti beszéde szinte szó szerint ugyanaz volt, mint Michelle Obama nyolc évvel ezelőtti beszéde.

Donald Trump főtanácsadója, Paul Manafort kedden cáfolta, hogy Donad Trump feleségének, Melania Trumpnak a clevelandi konvenció elsó napján elhangzott beszéde plágium lett volna. Manafort – aki a Trump-kampány menedzsere is – kedden reggel több amerikai televíziónak is interjút adott és cáfolta, hogy Melania Trump “kimásolt” volna több mondatot Michelle Obama 2008-ban elmondott beszédéből.

Paul Manafort, Donald Trump főtanácsadója szerint több beszédíró öntötte végleges formába a republikánusok várható elnökjelöltje feleségének hétfő esti beszédét.

Melania Trump “a közbeszédben használt szavakkal” élt

– fogalmazott Manafort és hangsúlyozta: mivel Donald Trump felesége tudta, hogy a beszédét alaposan górcső alá veszik majd majd, és ezért is eleve “abszurd” a feltételezés, hogy kölcsönvett volna részeket Barack Obama elnök felsége, Michelle Obama 2008-ban, a demokraták elnökjelölő konvencióján elmondott beszédéből. Hétfő este, a republikánus konvención elmondott beszédében Melania Trump a többi között a saját gyermekkoráról, a szüleitől kapott értékrendről, ezen értékek továbbadásának fontosságáról is szót ejtett. Az újságírók kiderítették, hogy néhány mondata feltűnő hasonlóságot mutatott Michelle Obama korábbi beszédének néhány mondatával.

Nyilatkozott Jason Miller, a Trump-kamány szóvivője is. Ő azt hangsúlyozta, hogy a beszédíró csapat

Melania Trump életéből merített inspirációkat és néhány kisebb részlet kifejezetten az ő gondolatait tükrözte.

Miller leszögezte: Melania Trump személyes tapasztalata a bevándorlásról és Amerika iránt szeretete “beragyogta az egész beszédet”. Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság elnöke a Bloomberg által szervezett sajtóreggelin úgy fogalmazott: ő valószínűleg kirúgná a saját beszédíróit, ha valaki más által elmondott beszédből emelnének át mondatokat.

A beszédről szóló kedd reggeli vita mindenesetre árnyékot vethet a kampányszakemberek azon elképzelésére, hogy Donald Trump felesége és gyermekei aktívan részt vegyenek a kampányban. Manafort még vasárnap azt nyilatkozta: ezt azért tartják fontosnak, mert a családtagok Trump másik – nem az előválasztási folyamatban megismert – arcát is bemutathatják és így közelebb hozhatják őt a választókhoz.

A Fehér Ház nem kommentálta a vitát.

Ez alapján mindenki eldöntheti, mit gondol az ügyről: videón a két beszéd részletei.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik