US Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a rally at the Treasure Island Hotel in Las Vegas on June, 18, 2016. / AFP PHOTO / John GURZINSKI
Külföld

Trump: a rendőrség és az afroamerikai közösség viszonya rosszabb, mint gondolnák

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 07. 12. 05:37

Az amerikai rendőrség és az afroamerikai közösség viszony rosszabb, mint sokan gondolnák, fejtette ki Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje hétfőn az AP hírügynökségnek, a feszültségek feltételezhető hátteréről és a várható “forró nyárról” is beszélve.

Donald Trump – mint az a Virginia Beach-i kampánygyűlése után adott interjúból kiderül – arra számít, hogy az idei nyáron az Egyesült Államok sok városában nagyon komoly gondok lesznek, és a helyzet csak rosszabbodni fog.

Trump kiegyensúlyozottan szólt a kampányában hangoztatott “törvényesség és rend” retorikájáról, és arról, hogy nagyra becsüli az afroamerikaiak országszerte felszínre törő aggodalmait a rendőrség viselkedése miatt. Hozzátette: szerinte, legalábbis részben, a rendőrök felkészületlensége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a múlt héten két alkalommal is rendőrök lőttek agyon afroamerikaiakat, ami végül csütörtökön a dallasi tüntetéshez és az ott elkövetett, rendőrök elleni merénylethez vezetett.

Sok a tennivaló

Ugyanakkor “nagyon megosztó kifejezésnek” minősítette a Fekete életek számítanak mozgalom elnevezését.

A várható republikánus elnökjelölt előzőleg, Virginia Beachben elmondott beszédében is arról beszélt, hogy azonnal véget kell vetni a rendőrséggel szembeni ellenségeskedésnek, s a rendőrellenes érzelmeket a vietnami háború utánihoz hasonlította, amikor a hazatérő amerikai veteránokat fogadta ellenséges légkör. Ugyanakkor utalt a Louisianában és Minnesotában “bekövetkezett tragikus halálesetekre”, hozzátéve, hogy ez a két eset is bizonyítja, sok még a tennivaló annak érdekében, hogy minden amerikai biztonságban és védve érezhesse magát.

Trump az afroamerikai közösség rossz közérzetét tágabb, gazdasági összefüggésbe helyezte. Szerinte a magas munkanélküliség és az alacsony bérek okolhatók e rossz közhangulatért. “Az új munkahelyek sok gondot megoldhatnak, s mi ismét nagy munkahelyteremtők leszünk”.

A jó munkahelyeink elvándorolnak innen, elhagyják az országot, mi azonban ismét megnyitjuk országunkat a nagyszerű állások számára, amelyek révén az emberek fantasztikus életet teremthetnek, és boldogok lehetnek majd.

Arra a kérdésre, hogy mit mondana azoknak az afroamerikaiaknak, akik úgy érzik, hogy a bőrük színe miatt kerülnek a rendőrség célkeresztjébe, Trump így válaszolt: “beszélnünk kell velük”. Hozzáfűzte, hogy a rendőrökkel is beszélni kell. “El kell érnünk hogy az emberek kijöjjenek egymással, ebben az országban az emberek nem jönnek ki egymással, megosztott ország vagyunk”.

Sokkal rosszabb

“Amikor Barack Obama elnök a napokban azt mondta, nem hiszi, hogy a helyzet olyan rossz, ahogy azt egyesek gondolják, az jutott eszembe, hogy a helyzet ennél sokkal rosszabb, de annál mindenképpen rosszabb, mint amilyennek Obama gondolja”, fejtette ki a milliárdos politikus, majd ismételten leszögezte, hogy megosztott a nemzet. Utalt arra, hogy az elmúlt napokban tizenegy nagyvárosban voltak tüntetések, mindenütt nagy zűrzavarral, bár a sajtó igyekszik ezeknek csekély jelentőséget tulajdonítani. Trump úgy gondolja, hogy sok városban még nagyobb zűrzavarok várhatóak, és ez csak a kezdet lesz.

A hírügynökség két újságírója megkérdezte tőle, mit szól Rudy Giuliani volt New York-i polgármester vasárnapi interjújához, amelyben a republikánus politikus azt mondta, hogy a Fekete életek számítanak nevű mozgalom “természetéből adódóan” rasszista?

Sokan egyetértenek ezzel, sokan érzik úgy, hogy ez valóban természetéből adódóan rasszista. S nagyon megosztó is a kifejezés, hiszen minden élet egyformán számít.

(AP, MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.