Külföld

Kínzásokat és kivégzéseket hajt végre a szír ellenzék

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 07. 05. 05:44

Néhány szíriai ellenzéki csoport a Bassár el-Aszad elnök kormányáéhoz hasonló jogsértő módszereket alkalmaz a polgárháborúban, beleértve kínzásokat, emberrablásokat és statáriális kivégzéseket, állítja az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egy kedden közzétett jelentésében.

A visszaéléseket az elmúlt négy évben öt fegyveres csoport követte el, köztük néhány olyan is, amelyet az Egyesült Államok, illetve regionális hatalmak támogatnak, illetve ezek mellett az al-Kaida iszlamista terrorszervezet szíriai szárnya.

Míg néhány civil a fegyveres ellenzéki csoportok ellenőrzése alá került területeken először talán örült a brutális szíriai kormányuralom alóli felszabadulásnak, a remények, hogy a fegyveres ellenzéki csoportok tiszteletben fogják tartani az emberi jogokat, egyre inkább szertefoszlottak, ahogy ezek a csoportok egyre jobban a saját kezükbe vették a törvény alkalmazását és komoly visszaéléseket követtek el, mondja Philip Luther, az emberi jogi szervezet közel-keleti programjának igazgatója.

Az Amnesty International azt szorgalmazza, hogy a külföldi hatalmak csökkentsék az ilyen jogsértéseket elkövető csoportoknak a fegyverszállítást.

A jelentést mintegy 70, Aleppó tartomány egyes részein és Idlíb tartományban, ellenzéki ellenőrzés alatt álló területeken élő emberrel folytatott beszélgetések alapján készítették. A beszámoló legalább 24 aktivista, etnikai és vallási kisebbségek tagjai, valamint gyerekek elrablásáról számol be. Szerepelnek benne lőfegyverrel, esetenként a nyilvánosság előtt végrehajtott tömeges kivégzések is. Egyeseket a csuklójuknál fogva függesztettek fel és hagytak ebben a pozícióban órákon át.

Voltak, akiket bíráló megnyilvánulások miatt hurcoltak el, másokat egyszerűen azért, mert zenét hallgattak. Médiaaktivisták arról számoltak be, hogy megfenyegették őket bíráló tudósítások miatt.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.