Nagyvilág

Brexit: Cameron már véleményt mondott szavazatával

david cameron (david cameron)
david cameron (david cameron)
David Cameron miniszterelnök már reggel leadta a szavazatát a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról szóló csütörtöki népszavazáson.  

A konzervatív párti kormányfő feleségével együtt jelent meg a szavazóhelyiségben, és voksolt. Leadta már a szavazatát Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője is.

A konzervatív párti brit kormány a referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviselte, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja, az egyes kabinettagok azonban Cameron engedélye alapján meggyőződésük szerint, szabadon dönthettek arról, hogy a kampányidőszakban személyesen mit javasolnak a briteknek. Erről a kompromisszumos megoldásról a kabinet EU-szkeptikus tagjainak nyomására született döntés.

Sadiq Cameron mellett

A kormány erősen megosztott a kérdésben, az EU-szkeptikus szárny tagjai között olyan nehézsúlyú veteránok kampányoltak – saját kormányuk álláspontjával szemben – a Brexit, vagyis a kilépés mellett, mint Boris Johnson, London volt polgármestere és Michael Gove igazságügyi miniszter.

A bennmaradás mellett érvelő konzervatív párti Cameron egyik legfőbb szövetségese viszont Sadiq Khan, London májusban megválasztott új – egyben első muszlim – polgármestere, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt színeiben indult és győzött a polgármester-választáson.

Az elmúlt napok közvélemény-kutatásai arra vallanak, hogy a Brexit-tábor korábban mért jelentős előnye elenyészett; a jelenlegi felmérések zöme holtversenyt mutat, vagy a bennmaradást pártolók néhány pontos előnyét jelzi. Eredmény péntekre várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik