Nagyvilág

Egy kurd vezető szerint háromfelé kellene osztani Irakot

Ha ők is, és a szunniták is függetlenedhetnek a síita vezetéstől, jó szomszédként élhetnek majd egymás mellett – vélte.

A kurd regionális kormány biztonsági tanácsának elnöke azzal állt elő, hogy ha sikerül legyőzni az Iszlám Államot, akkor Irakot három különálló entitásra – egy síita, egy szunnita és egy kurd államra – kellene osztani a további vallási alapú vérontás elkerülése érdekében.

Maszrur Barzáni közölte: a közösségek közti bizalmatlanság olyan nagy, hogy képtelenség együtt tartani őket. A föderáció nem működött, úgyhogy vagy konföderációt kell alkotni, vagy teljesen elkülönülni. Ha a három állam konföderációt alkot, akkor három egyenrangú főváros lesz – vetítette előre.

Barzáni szerint a dzsihadista kalifátus végét fogja jelenteni, ha elfoglalja Moszult az iraki hadsereg. Ettől még az ország megosztott marad, mert a hatalommegosztási vita csak elégedetlenséget, korrupciót szül, és folytatódik a vallási indíttatású erőszak.

A kurdoknak egyébként régi szándéka, hogy Iraktól független államalakulatot hozzanak létre. Az északi régióban már maguk intézik ügyeiket, megszervezték fegyveres erejüket is, amely az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával harcol az Iszlám Állam ellen.

Barzáni szerint a szunnitáknak is meg kell kapniuk ezt a lehetőséget azokban a régiókban, ahol többségben vannak, így a három közösség jó szomszédként élhet majd egymás mellett, és ha ismét meglesz a bizalom, együtt tudnak majd működni. A kurd vezető szerint az Iszlám Állam iraki térnyeréséhez nagyban hozzájárult, hogy a szunniták úgy érezték: a síita bagdadi vezetés háttérbe szorítja őket. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik