Nagyvilág

Kutyákat és macskákat mentettek a vágóhídról kínai aktivisták

Az országban is egyre többen követelik a jülini kutyahús-fesztivál betiltását.

Harmincnégy kutyát és macskát mentettek ki a Human Society International aktivistái egy kínai vágóhídról, néhány nappal a jülini kutyahús-fesztivál előtt.

Az állatok négyesével, ötösével voltak ketrecekbe zsúfolva, többjükön nyakörv is volt. Az aktivisták úgy vélik, hogy ellopott házikedvencekről van szó – ez a bűncselekmény egyre gyakoribb Kínában. A megmentett állatokat menhelyre vitték, ahonnan örökbe adják őket.

A mentőakciót vezető Peter Li elmondta: nem volt egyszerű dolguk, mert Jülinben nagyon feszült a légkör, és nagy a rendőri készültség a kutyahús-fesztivál előtt. A megmentett kutyák és macskák először nagyon riadtnak tűntek, de amikor tudatosult bennük, hogy nem akarják bántani őket, farokcsóválással és nyalogatással fogadták az aktivistákat. „Sokkoló arra gondolni, hogy ha nem mentünk volna értük, ezeket az állatokat agyonverik és megeszik” – mondta Li.

A julini fesztivál idején egyébként minden évben 10-15 ezer kutyával és macskával végeznek, többnyire egyszerűen agyonverik őket. A kutyák lemészárlása a húsukért egyébként aránylag gyakori Kínában, de a fesztiválban egyre többen a kegyetlenséget látják, az alapvető higiéniai hiányosságok mellett.

A kutyahús-evés ellenzőinek száma egyébként egyre nő az országon belül is. A kormánynak 11 millió aláírással ellátott petíciót terjesztettek be, amit Hszi Csinping elnöknek is eljuttattak. Azt kérik tőle, tiltsa be a fesztivált, egyrészt erkölcsi okokból, másrészt azért, mert Kína nemzetközi hírnevére nézve rendkívül ártalmas. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik