párizs (párizs, eiffel torony, )
Külföld

Árvízveszély Párizsban

24.hu
24.hu

2016. 06. 01. 17:17

Franciaország több más városában és vidékén is gondot okoz a magas vízállás. A Párizs-Bordeaux közötti autópálya több szakaszát elöntötte a víz, csakúgy mint vasúti töltéseket Orléans-tól északra, továbbá a Metz és Luxemburg közötti autópályát. Montargis városában – Párizstól 110 kilométerre délre – ki kellett üríteni lakóházakat, iskolákat és egy idősotthont.

A francia országos meteorológiai intézet közlése szerint még sohasem volt ennyire csapadékos a május a 150 éve kezdett feljegyzések óta. Ezért aztán egyes területeken évszázados árvízrekord dőlt meg, és a helyzet az előrejelzések szerint tovább rosszabbodik:

a folyók vízszintje még mindig emelkedőben van.

A Szajna vízállása szerdára már 4,3 méterrel volt magasabb az ilyenkor szokásosnál. A párizsi városháza lezárta a folyó mentén a főváros rakparti útjainak egy részét. A folyó tetőzését péntekre várják 5,6 méteres vízállásra számítanak. A metróhálózatot és az elővárosi vasutat hat méter alatti vízállás nem fenyegeti.

A péntekre várható 5,6 méter egyébként elmarad a Szajna eddigi feljegyzett legmagasabb vízállásától, amely 8,6 méter volt, és 1910-ben jegyezték fel.

Ami az időjárást illeti, szerdán napközben alábbhagyott az eső, ám estére újabb csapadékfelhők érkeznek Franciaország fölé, amelyekből még csütörtökön is bőven zuhoghat.

(MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.