Külföld

Vallásoktatással küzdenének a radikalizálódás ellen Németországban

24.hu
24.hu

2016. 05. 27. 18:29

A protestáns egyház elnöke tett javaslatokat.

A Németországi Protestáns Egyház elnöke azt javasolja, hogy a radikalizálódás elkerülése érdekében tegyék általánossá az iszlám vallásoktatást a német közoktatásban. Heinrich Bedford-Strohm püspök szerint az oktatás a legjobb módszer arra, hogy kifejlődjön a fiatal muzulmánok „ellenálló képessége” a fundamentalizmussal szemben.

Bedford-Strohm szerint meg kell adni a lehetőséget a muszlim iskolásoknak, hogy vallásuk tanításait, hagyományait elemző, kritikai hozzáállással közelíthessék meg. A szervezett iskolai oktatás révén sok új dolgot is megtanulhatnak az iszlámról, méghozzá az alkotmány szellemében.

A püspök szerint Németországban valamennyi vallásnak összhangban kell lennie az alkotmánnyal, tiszteletben kell tartania a tolerancia, a vallásszabadság és a lelkiismereti szabadság elvét. Ezek érvényesülését úgy lehet a legjobban biztosítani, ha a vallási ismeretek átadását az állam oktatási feladatának részeként határozzák meg.

Javaslata szerint az oktatási tevékenységet a vallási szervezetek hatáskörébe kellene utalni, épp úgy, ahogy a keresztény egyházak esetében, de ehhez a muzulmánoknak oly módon kellene megszervezniük magukat, hogy egyértelmű legyen, mely intézmények, szervezetek az állam partnerei.

Jelenleg a 16 német tartomány közül hatban szerepel az iszlám vallásoktatás a tanrendben. A muzulmán vallás intézményi szerkezete eltér a központosított, nagy keresztény egyházakétól, így a tartományi kormányoknak nehezebb partnereket találni az oktatás megszervezéséhez. A 82 milliós Németországban egyébként 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.