Nagyvilág

Amerika legnevesebb írói nyílt levélben tiltakoznak Trump ellen

Mindannyiunktól azonnali és erőteljes választ követel egy olyan politikai jelölt felemelkedése, aki szándékosan a társadalom legközönségesebbjeit és legerőszakosabb tagjait szólítja meg, aki erőszakra bátorít hívei körében, leüvölti ellenfeleit, megfélemlíti a tőle elpártolókat és becsmérli a nőket és a kisebbségeket

– írták az “amerikai embereknek” címzett levelükben az írók.

A 450 aláíró kézjegyével ellátott levelet a lithub.com honlapon tették közzé kedden, és néhány óra alatt már több mint 600-ra nőtt a csatlakozók száma.

A tiltakozók egyértelműen értésre adták, hogy ellenzik Donald Trump elnökjelöltségét.

Mindezen okok miatt, mi akik aláírtuk a levelet, lelkiismereti okokból egyértelműen ellenezzük azt, hogy Donald Trump jelölt legyen az Egyesült Államok elnökének tisztére. Íróként különösen tisztában vagyunk azzal a számtalan móddal, amellyel a hatalom nevében vissza lehet élni a nyelvvel. Sem a vagyon, sem a celebség nem hatalmaz fel senkit arra, hogy az Egyesült Államok nevében beszéljen, irányítsa hadseregét, gondoskodjon a szövetségi kapcsolatokról vagy az ország népét képviselje.

– fogalmaztak.

Az aláírók között van Stephen King mellett a Pulitzer-díjas Jennifer Egan, vagy Tobias Wolff, aki tavaly kapta meg Barack Obama elnöktől az Egyesült Államok legmagasabb irodalmi díját.

A tiltakozó levél ugyanakkor nem szól arról, hogy az aláírók a demokrata párti jelöltaspiránsokat, Hillary Clinton volt külügyminisztert, vagy Bernie Sanders vermonti szenátort támogatnák-e.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik