Nagyvilág

0, azaz nulla menekült érkezett Görögországba szombaton

Egyre inkább csökken a Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre érkező migránsok száma, szombat reggel óta pedig egyetlen menekült sem érkezett - közölte vasárnap a görög válságstáb.

Az elmúlt napokban is alacsony volt az érkezők száma. Az athéni válságstáb szerint a hét eleje és a szombat reggel közötti időszakban mindössze 332 menekültet regisztráltak.

Egyelőre nincs jele annak, hogy Törökország engedné a menekültáradat növekedését. Ma reggelig (vasárnap) ráadásul egyetlen ember sem kelt át

– mondta a görög parti őrség egyik tisztségviselője.

Februárban naponta átlagosan 2000 migráns érkezett a görög szigetekre, míg márciusban ez a szám naponta 900-ra csökkent.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint áprilisban pedig napi átlagban 122-en érkeztek.

Az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezelése érdekében létrejött egyezmény március 20-ai életbe lépése óta a görög hatóságok menedékkérelem híján bárkit visszatoloncolhatnak Törökországba, és azokat is visszaküldhetik, akik benyújtották ugyan kérelmüket, de nem jogosultak menekültstátusra.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy az Európai Unió felgyorsítja a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról kezdett tárgyalásokat. Utóbbiak sikertelensége esetében fennáll veszélye annak, hogy az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország pedig válaszlépésként megnyitja a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik