Nagyvilág

Moszkva nem nézi jó szemmel, hogy amerikaiak hadgyakorlatoznak Grúziában

Mintegy 650 amerikai, 150 brit és 500 grúz katona vesz részt azon a hadgyakorlaton, ahol az Egyesült Államok számos harcjárművel és egy teljes gépesített századdal van jelen. Tinatin Hidaseli grúz védelmi miniszter szerint a hadgyakorlat fontos esemény a Kaukázuson túli állam számára, hozzátette,

ez az egyik legnagyobb hadgyakorlat, amelyet valaha tartottak országunkban, a legnagyobb számú szárazföldi alakulatokkal és harci felszereléssel.

Az orosz külügyminisztérium a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a manőver destabilizálhatja a térséget, provokatív lépésnek nevezték, amit azonban grúz illetékesek cáfoltak. A hadgyakorlat fő célja a Grúzia, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közötti műveleti együttműködés javítása, mondta Jeffrey Dickerson ezredes, a hadgyakorlatot amerikai irányítója. Szerinte a manőver lehetővé teszi Grúzia számára, hogy felkészüljön a NATO Reagáló Erőkben (NRF) történő közreműködésre.

Washington korábban is támogatta azt az elképzelést, hogy Grúzia csatlakozzon az észak-atlanti szervezethez, amit viszont Moszkva határozottan elutasít. Grúzia 2008-ban egy Oroszországgal vívott villámháború során teljesen elvesztette az ellenőrzést a szakadár Dél-Oszétia és Abházia felett, amelyek területileg hozzá tartoznak, de lakosaik Oroszországhoz húznak. Moszkva rövidesen elismerte a szakadár grúz tartományok függetlenségét. Az öt napig tartó véres harcok több száz halottat követeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik