Külföld

Elkapták a fegyenceket, akik BE akartak szökni a börtönbe

24.hu
24.hu

2016. 05. 10. 13:32

Ritkán hallani olyan esetekről, amikor elítéltek nem meg akarnak szökni a börtönből, hanem épp fordítva, észrevétlenül akarnak besurranni oda. Pedig az ilyesmi nem is olyan ritka az olyan országokban, mint például Ausztrália, ahol különböző biztonsági szintű büntetés-végrehajtási intézetek vannak.

A Darwin városa melletti Holtze, nem is igazi börtön, sokkal jobban hasonlít egy középiskolai kollégiumra. Akiket itt tartanak fogva, hétköznapokon, munkaidőben kimehetnek állást keresni, dolgozni, vagy önkénteskedni. Nem cellákban, hanem szobákban laknak, amihez saját kulcsuk van. Olyanok kerülnek ide, akik enyhe bűncselekményeket követtek el, illetve itt kezdik visszaszoktatni a szabad élethez a büntetésük végét töltő fegyenceket is.

Őket is elönti azonban néha a vágy a teljes szabadságra. Ez történt Christopher Keene, Ian Mamarika, Jayras Manggurra és Xavier Nundhirriballa esetében is. A négy férfi úgy döntött, szombaton este elmennek egy kicsit bulizni. Az őrök látták őket, amint sötétedés után átvetik magukat egy nem túl magas kerítésen, egy bokrokkal benőtt terület mellett, de nem fárasztották magukat azzal, hogy utánuk menjenek.

„Egyrészt már sötét volt, az elítéltek pedig pillanatok alatt eltűntek a bokrok között, másrészt csak ketten voltak szolgálatban aznap, és az őreinknek nem is feladatuk szökevények üldözése” – magyarázta a Bill Carrol az intézet biztonsági igazgatója.

Nem idegesítette magát túlságosan a szökés miatt, és neki lett igaza. Az alacsony biztonsági szintű intézetből nincs értelme végleg megszökni, legfeljebb engedély nélküli eltávozásra menni. A szombat éjjel lelépő négyes is visszatért: vasárnap koradélután, a kerítésnél érték őket tetten.

Sokba került nekik a mulatság: azonnal átszállították őket egy szigorúan őrzött börtönbe. Ott várják majd ki, hogy a bíróság eldöntse, mennyivel hosszabbítják meg büntetésüket, illetve, hogy azt hol kell majd letölteniük.

(ABC)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.