Nagyvilág

A kanadai magyarok jól vannak, de csak néhány percük volt arra, hogy elhagyják otthonukat

Ahogy azt korábban megírtuk, hatalmas erdőtűz pusztít Kanadában, amely miatt a valaha volt legnagyobb méretű kimenekítési művelet zajlik Alberta tartományban. Rachel Notley albertai miniszterelnök szerint a tűzoltók emberfeletti erőfeszítéseinek köszönhetően a város központját nem emésztették fel a lángok, és eddig senki sem szenvedett közvetlenül a tűzvésszel kapcsolatba hozható sérüléseket. A tűzoltók komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megvédjék a fontos infrastrukturális létesítményeket, így az Athabasca folyón átívelő egyetlen hidat és a Fort McMurraybe vezető egyetlen országutat.

Az erdőkkel körülvett Fort McMurray a kanadai olajmezők környékén fekszik, ott van a világ harmadik legnagyobb olajkészlete Szaúd-Arábia és Venezuela után. Az olajmezők zöme azonban északabbra található a várostól, míg a tűzvész leginkább a város déli területeit sújtja és dél felé terjed. Az olajlétesítmények nincsenek veszélyben, de a Fort McMurray-i tűzoltóparancsnok azt mondta, hogy a lángok vadul terjednek, és a városból elmenekültek közül körülbelül tízezren északra mentek, az olajkitermelő mezőkön lévő táborokban leltek menedékre.

Az Albertát sújtó súlyos erdőtüzek kialakulásához hozzájárult az évszakhoz képest szokatlanul nagy meleg és szárazság, továbbá szítja a lángokat az erős északi szél. Justin Trudeau miniszterelnök azt mondta, hogy a károk teljes mértékét egyelőre korai lenne felbecsülni, de elképzelni is nehéz a pusztító tűzvész okozta veszteség mértékét. Megjegyezte, hogy a klímaváltozás is okolható a szélsőséges időjárás és erdőtüzek miatt, bár a kettő közötti közvetlen kapcsolatot nehéz bizonyítani. A kormány teljes támogatásáról biztosította Alberta tartományt, és arra bátorította Kanada lakóit, hogy adományaikkal támogassák a bajba jutottakat segítő vöröskeresztet.

Az M1 csatorna csütörtök este elért egy ott élő magyart. Takács Csaba elmondta, csak néhány perce volt arra, hogy elhagyja otthonát Fort McMurrayben, olyan gyorsan terjedt a tűz. Csak az útlevelét, és néhány ruhát tudott magával vinni. Elmondása szerint a térségben legalább 8-10 magyar él, valamennyien jól vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik