Nagyvilág

A törökök úgy érzik, az EU nem értékeli a menekültválságban hozott áldozataikat

erdogan (Array)
erdogan (Array)
80 millió török kaphat vízummentességet az EU-ban. A törökök és az EU-s politikusok véleménye azonban nem igazán egyezik sok, a menekültválságot érintő kérdésben.

Brüsszel várhatóan hamarosan bejelenti a törökök vízummentességét Európában. A döntés annak az egyezménynek a része, amelyben Ankara beleegyezett, hogy visszaveszi azokat a menekülteket, akik az Égei-tengeren keresztül szerettek volna Görögországba jutni.

Mik a részletek?

  • a schengeni övezet 26 tagjára vonatkozna, tehát Nagy-Britanniára és Írországra nem,
  • a brexit-kampány vezetői azt állítják, a törökök – 80 millió(!) fő – így is bejuthatnának Nagy-Britanniába, ha pályáznak EU-s tartózkodási engedélyre és útlevélre,
  • az emberjogi szervezetek aggódnak, hogy az EU nem veszi figyelembe a visszaküldött menekülteket érintő visszaéléseket.

Ankarának 72 feltételnek kell megfelelnie, hogy jogosult lehessen a vízummentességre. Brüsszel szerint ebből még 8 megoldásra vár. Az EU tagállamai június végén szavaznak majd, ezeket addigra kell a törököknek kiviteleznie.

Úgy gondoljuk, a követelmények 90 százalékát már teljesítettük. Már csak három-négy reformot kell végrehajtanunk, de van még időnk

– mondta a török miniszterelnök-helyettes, Numan Kurtulmus.

Kurtulumus tisztában van azzal, mennyire negatív kép él most az európaiakban a törökökkel kapcsolatban, de bizakodó a jövőre nézve.

Tudjuk, hogy vannak csoportok, akik negatív propagandát működtetnek Törökország ellen, és ebből néhányan Nyugat-Európában működnek. Ez csak a történet egyik oldala.

A török külügyminisztérium szerint eddig 325 menekültet vittek vissza Törökországba és mindeközben 103 fő indult el Európába. Ezek a számok eltörpülnek az országot már eddig elhagyó több tízezer menekült mellett. Egy török politikus, Murat Selim Esenli azt mondja:

csak azokat vesszük vissza, akik önként jönnek ide. Nem fogjuk hagyni, hogy egy nyitott börtönné változzon az országunk.

A törökök véleménye az, hogy Európában nem értékelik eléggé a menekültválságban tett áldozataikat. Pedig az országuk

több mint 3 millió menekültet fogadott be, ebből 2.75 milliót Szíriából, a többit Irakból

“Mi ezt tettük, amíg sok EU-s ország csak feltette a kezét és azt mondta: nem segíthetünk. Mi viselkedünk a NATO és az EU terror elleni harcának ideiglenes határaként, de ők ezt nem értékelik.

 

 

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik