Nagyvilág

Gorbacsov szerint mindenki vesztene egy új hidegháborúval

A volt szovjet pártfőtitkár úgy látja, Putyin a közeledés jeleit mutatja, erre a Nyugatnak konstruktívabb hozzáállással kellene felelnie.

Konstruktívabban kellene viszonyulnia a Nyugatnak Oroszországhoz – véli a Szovjetunió utolsó vezetője. Mihail Gorbacsov szerint Oroszország fontos és pozitív szerepet tölt be a világpolitikában, a Nyugatnak fel kellene hagyni az ország elszigetelésére irányuló próbálkozásokkal.

Az egykori pártfőtitkár a Rosszijszkaja Gazetában megjelent írásában úgy látja, Vlagyimir Putyin annak a jelét mutatja, hogy törekszik a Nyugattal való viszony normalizálására. Szerinte senki nem gondolhatja, hogy Oroszország megelégszik azzal, hogy másodvonalbeli szereplője legyen a világpolitikának, azzal pedig mindenki csak veszíthet, ha új hidegháború tör ki.

Gorbacsov korábban élesen kritizálta Putyint a demokratikus szabadságjogok megnyirbálásáért, az elmúlt években viszont békésebb hangot üt meg az államfővel, és a Krím megszállását is támogatta. Szerinte a szírai konfliktusban már enyhül a szembenállás Oroszország és a Nyugat közt, és ezt a folyamatot más területekre is ki kellene terjeszteni, de ez hosszú és bonyolult folyamat lesz.

Arra is figyelmeztetett, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus nem maradhat olyan seb, amely miatt láz söpör végig Európán és a világon, szerinte Európa nem visel el még egy befagyott konfliktust. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik