Nagyvilág

Tüntettek a Helmut Kohlhoz látogató Orbán Viktor ellen

A magyar miniszterelnök azt mondta: „ne rángassák bele” aktuálpolitikai ügyekbe a volt kancellárt.

„A német-magyar barátság egy különös dolog Európában, mély lelki barátság van mögötte, és ennek a barátságnak szimbóluma Helmut Kohl” – mondta Orbán Viktor, miután a volt német kancellár otthonában fogadta.

A magyar miniszterelnök azt mondta, azért jött el, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak, amit Magyarországért tett. „Nagy értéke Helmut Kohl egész Európának” – jelentette ki Orbán, a sajtót pedig arra kérte, „ne rángassák bele” az egykori kancellárt semmilyen aktuálpolitikai ügybe, mert „Ő magasan fölöttünk áll, mai aktív politikusok fölött”.

MTI
MTI

Orbán azt is mondta: a találkozó emlékeztette arra, ami II. János Pállal történt idősebb éveiben, amikor a pápa szellemileg még friss volt, de a testi állapota már megakadályozta abban, hogy mindent részletesen és világosan kifejezzen.

Kohl otthonának közelében tüntetés is volt Orbán látogatása miatt, a tiltakozók egyebek mellett „Verd ki a fejedből a nacionalizmust” transzparenseket tartottak fel.

MTI
MTI

A volt kancellár irodája és a magyar követség közös nyilatkozatot adott ki a találkozó után, melyben az áll: Európa nem lehet új otthona a világszerte szükséget szenvedő emberek millióinak. Ugyanakkor azt is hozzátették: sem Kohl, sem Orbán nem ellenkezik Angela Merkel erőfeszítéseivel a menekültválság megoldásához.

A két politikus közös nyilatkozatában kitértek arra, hogy „sem az ügynek, sem az embereknek nem segít, ha politikai ellentéteket kreálnának a menekülthullám fontos kérdéséből. Az elmúlt napokban ebből kifejlődő felzaklatott hangulat érthetetlen, és a menekültkérdés komplexitása és jelentősége miatt nem is igazolható. A lényeg az, hogy ebben az emberek millióit érintő egzisztenciális kérdésben a humanitárius szempontok figyelembevételével megtalálják a legjobb megoldást.”

A magyar miniszterelnök nyilatkozott a német Bildnek is, hangsúlyozva, hogy Magyarország, és ő is Berlin mellett áll, és Angela Merkelt további javaslatokkal támogatja. Azt is mondta, „nem alakulhatnak ki olyan törvényen kívüli területek a társadalmainkban, amelyek a radikalizációt támogatják”. (MTI, AP, VS.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik