Külföld

Elmarasztalta az Európai Parlament Törökországot

24.hu
24.hu

2016. 04. 14. 20:01

Egyre távolodnak az uniós csatlakozás feltételeitől, bajok vannak az alapvető jogok terén.

Az Európai Parlament jelentésben marasztalta el Törökországot – ebben az áll, hogy sürgető szükség van reformokra az igazságszolgáltatás és az alapvető jogok, a jogérvényesülés, a szabadság és biztonság terén.

A 375 igen szavazattal, 133 ellenében, 87 tartózkodás mellett elfogadott helyzetértékelésben elismerték a világon a legtöbb menekültet befogadó Törökország humanitárius közreműködését, de alapvető belpolitikai reformokra szólították fel az ankarai kormányt.

A jelentésben az áll, hogy visszalépés történt kulcsfontosságú területeken, így például a bírói kar függetlensége, a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadsága, valamint az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartása terén. Törökország egyre inkább eltér a koppenhágai kritériumok teljesítésétől, amelyekhez az EU-hoz csatlakozni kívánó tagállamoknak igazodniuk kellene.

Komoly visszalépés történt a szólás- és véleménynyilvánítási szabadsággal kapcsolatban az elmúlt két év során – írták, megemlítve a török vezetés egyre növekvő tekintélyelvűségét. Felszólították a kormányt, hogy lépjen fel az újságírók megfélemlítésének minden formája ellen, és vizsgálják ki a velük szemben elkövetett támadásokat és fenyegetéseket.

A képviselők mély aggodalmukat fejezték ki az egyre romló helyzet miatt Törökország délkeleti részén, amelynek következtében közel 400 ezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Az állásfoglalás hangsúlyozza: Ankarának jogában áll, hogy küzdjön a terrorizmus ellen, ennek során azonban tiszteletben kell tartani a jogállamiságot és az emberi jogokat.

Az értékelésben kitértek arra is, hogy a török uniós csatlakozási folyamatot külön kell kezelni az EU és Törökország közötti migrációs együttműködéstől. Leszögezték, hogy a menekültválság Törökországhoz történt  „kiszervezése” nem jelent hosszú távú megoldást a problémára, valamint felszólították az uniós tagállamokat, hogy a terhek és a felelősség megosztásának szellemében fogadjanak be menedékkérőket az EU határain kívülről történő áttelepítés keretében.

Az európai ügyekért felelős török miniszter azt közölte: semmisnek tekintik az EP-jelentést, amelyben az örmény népirtás tavalyi századik évfordulóját is említik. „Nincs olyan pillanat a történelmünkben, amely miatt szégyent éreznénk” – mondta Volkan Bozkir, aki szerint a genocídium olyan kérdés, amelyről történészeknek kell dönteniük. Szakértők szerint az EP-jelentés csak jelképes fontosságú.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.