Nagyvilág

Porosenko kitömte magát offshore cégekkel

Ukrán oknyomozó újságírók újabb öt offshore vállalatra bukkantak, amelyeket állítólag Petro Porosenko jelenlegi elnök használt korábban adóelkerülésre.

Az államfő Ukrprominveszt vállalatcsoportjához tartozó offshore cégek ellen még Leonyid Kucsma elnöksége idején indult eljárás 2003-ban, amikor Porosenko ellenzéki politikus volt. Az ukrán Szabadság rádió újságíróinak olyan nyomozati anyagok kerültek a birtokukba, amelyek szerint az államfő üzleti struktúrájában máig létező Agroprodimpex vállalat több ukrajnai cég adójának minimalizálásában működött közre.

A gyanú szerint mintegy 25 millió hrivnya, mostani árfolyamon csaknem 263 millió forint adó befizetése maradt el. Az ukrán hatóságok annak idején az Interpolhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy külföldi nyomozók is kapcsolódjanak be annak a – legalább – öt offshore cégnek a vizsgálatába, amelyek különböző időszakokban az Agroprodimpex vállalathoz tartoztak.

A rádió felsorolása szerint az Egyesült Államok Delaware államában bejegyzett Agroprodimrex Corp., a ciprusi Agroprodimrex Cyprus Limited és Willenhall Traiding Limited, valamint a brit Man-szigeten bejegyzett Fairdrook Enterprises Limited és a panamai Ukrprovinvest Holding Limited.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik