Nagyvilág

Agyonlőtték az ostromlott város egyetlen orvosát

A hetvenéves Dr. Khoust szándékosan lőtték fejbe, a szíriai Zabadaniban senki nem maradt utána, aki tudná, hogyan kell ellátni a sebesülteket.

Agyonlőtték az utolsó helyi orvost a szíriai Zabadaniban, amelyet a kormányerők és velük szövetséges Hezbollah tartanak ostrom alatt. A hetvenéves Mohammed Khous két műtét között a fia házába tartott, hogy pihenjen, amikor egy mesterlövész fejbe találta.

Vadásztak az orvosokra

Zabadani egykor népszerű hegyi üdülőváros volt, Dr. Khous pedig köztiszteletben álló, tapasztalt sebész, aki költészeti esteken is fellépett a városban, még a polgárháború előtt. Amikor 2011-ben a biztonsági erők brutálisan letörték a kormányellenes tüntetéseket. Dr. Khous titokban kezelte a sebesülteket, mert a kormányerők a tüntetőket ellátó orvosokat is megpróbálták levadászni. 2015-ben az utolsó sebész is elhagyta Zabadanit, Khousnak kellett átvennie a helyét.

Januárig az orvosnak még volt egy, a sebészetben tapasztalatlan asszisztense, aki egy sérülés miatt maga is ellátásra szorult. Ő végül elhagyhatta az ostromlott várost. Nem akart menni, de a megfelelő ellátás híján már járni is alig tudott. Dr. Amal Awad Tatarit most Törökországban kezelik. Elmondta: nagyon nehéz dolguk volt az ostromlott városban, nagyon gondosan be kellett osztani az eszközöket, mert nem volt utánpótlás. Dr. Khous ebben a helyzetben is igyekezett szakszerű munkát végezni.

A mentőket is lőtték

A zabadani kórház ügyintézője elmondta: telefonhívást kaptak, hogy fekszik egy halott az utcán. Odamentek, és meglátták, hogy Dr. Khous az. Szándékosan lőtték fejbe, szinte biztos, hogy a kormány, vagy a Hezbollah egyik mesterlövésze volt az elkövető – jelentette ki Amer Burhan.

Amal Awad Tatari szerint érthetetlen, miért ölték meg az orvost. Sosem hordott fegyvert, civil ruhát hordott, látszott rajta, hogy idős ember. Órákba telt, mire el tudták szállítani a holttestét, mert a lövészek a mentőket is tűz alá vették.

Néhány nappal később egy másik férfit, Burhan egy közeli barátját vitték be a kórházba, lőtt sebbel. Mivel már nem maradt senki, aki tudta volna, hogyan kellene ellátni, kénytelenek voltak végignézni, ahogy meghal. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik