Nagyvilág

„Semmi nem lesz a régi” – Üzent a párizsi mészárlás túlélője a brüsszelieknek

Emmanuel Domenach élete örökre megváltozott 2015. november 13-án. A francia férfi ott volt a párizsi Bataclanban, amikor terroristák nyitottak tüzet az Eagles of Death Metal koncertjén.

Eleinte azt hitte, csak egy beteg tréfáról van szó. Aztán jöttek a sikoltások. És amikor kedvence együttesének tagjai a földre feküdtek, Domenach a túlélést tartotta szem előtt.

Lehajoltam és azt mondtam magamnak: rendben, az egyetlen dolog, amit tenned kell, hogy lehajtod a fejed és ha meglőnek, akkor csak a kezed és a lábad sérülhet, túl fogod élni. Vért tettem a fejemre és a karjaimra, hogy halottnak tettessem magam, hátha beválik

– emlékezett vissza a férfi, aki végül annak köszönhetően menekült meg, hogy a merénylők a terem másik végében folytatták a lövöldözést.

A többiek nem voltak ilyen szerencsések: a Bataclanban 89-en vesztették életüket, 41-en pedig a város más helyszínein haltak meg a terrortámadásban.

Utána az egyik terrorelhárító személyesen jött oda hozzám. Bátornak nevezett, mert a helyszínen történt mészárlás állítása szerint a legszörnyűbb dolog volt, amit életében látott. Örült, hogy egyáltalán vannak túlélők.

Megpróbálta túltenni magát a dolgon. Egy hete viszont szembeköszöntek vele a hírek a brüsszeli robbantásokról a Twitteren.

Amikor megláttam az első információkat a Belgiumban történtekről, rögtön tudtam, hogy újabb támadásról van szó.

Meggyőzte a barátnőjét, hogy ne menjenek be munkába. Egész nap a közösségi portálokon és a televízióban követték a fejleményeket.

Rendkívül szomorú voltam. Ez egy második november 13-a volt számomra.

Domenach, mint a párizsi támadások túlnyomó többsége, kiváltképp átérzi azoknak a helyzetét, akik a brüsszeli repülőtéren vagy a metróban tartózkodtak a robbantásokkor és elvesztették családtagjaikat.

Nagyon nehéz lesz elfelejteni. Minden nap egy küzdelem lesz innentől. Életük sosem lesz már a régi, de tovább kell folytatniuk életüket. Erősnek kell lenniük, hogy megmutassuk a terroristáknak, nem gyengíthetnek meg bennünket. Talán nincsenek fegyvereink, nincsenek bombáink, de városlakók vagyunk, demokraták és mindenképpen jobbak náluk.

(via CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik