Külföld

Az FBI az Apple segítsége nélkül is képes feltörni a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 22. 05:39

Elnapolták az Apple-ügyben keddre meghirdetett bírósági meghallgatást, mert lehet, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az informatikai óriás közreműködése nélkül is képes feltörni a tavalyi San Bernardinó-i terrortámadás egyik elkövetőjének okostelefonját.

A meghallgatás elnapolását kérő kormányzati beadvány szerint egy kívülálló fél jelentkezett a hétvégén, és egy lehetséges módszert mutatott az FBI-nak arra, hogyan törje fel a terrorakciót feleségével együtt elkövető, és a rendőrséggel vívott tűzharcban meghalt Rizwan Farook okostelefonjának kódját. A hatóságoknak időre van szükségük ahhoz, hogy megállapítsák, használható-e a módszer a telefonon tárolt adatok veszélyeztetése nélkül. Ha a módszer működik, akkor nem lesz szükség az Apple segítségére – írták a beadványban.

Sheri Pym bíró, a kérésnek eleget téve, hétfőn elnapolta a meghallgatást, és arra kötelezte a kormányzatot, hogy április 5-ig adjon helyzetjelentést az ügy állásáról.

Az FBI és az Apple között pereskedésig fajuló vita hosszú hetek óta tart. Sheri Pym bíró február közepén hozott döntésében utasította az Apple-t, hogy egy különleges alkalmazással segítse hozzá a nyomozókat a Rizwan Farook mobiltelefonjának memóriájában lévő adatok eléréséhez. Az Apple február végén a döntés visszavonását kérte a bíróságtól, azzal érvelve, hogy mivel a kormányzat olyan szoftver kifejlesztését kérte, amelyet később más mobiltelefonoknál is alkalmazhatnak, egy ilyen lépés veszélyes jogi precedenst teremtene, amely veszélybe sodorná több száz millió iPhone-felhasználó adatainak biztonságát.

Hétfőn szenátorok egy csoportja a Capitoliumon (a parlamentben) elkezdte köröztetni azt a korábban kilátásba helyezett törvényjavaslatot, amely széleskörű felhatalmazást adna szövetségi bíráknak arra, hogy szükség esetén kötelezzék az informatikai cégeket rendszereik titkosításának feloldására.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.