Külföld

A nők érdekében alakítanák át az EU menekültpolitikáját

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 08. 18:11

Alapos indokként kell elismerni, ha valaki erőszak, kényszerházasság, vagy a nemi szerv megcsonkítása miatt kér menedéket.

Reformra van szükség az Európai Unió menekültpolitikájában, az átalakításoknak nemi szempontok figyelembe vételével kell történniük a nők és a velük utazó gyerekek biztonságának érdekében – ez áll az európai parlamenti képviselők kedden elfogadott állásfoglalásában.

Emlékeztetnek: vannak a nők között, akik nemi erőszak, emberkereskedelem vagy más erőszakcselekmény áldozatai. Ők a befogadó központokban további akadályokkal szembesülnek, melyek rontják amúgy is kiszolgáltatott helyzetüket.

A szöveg azt is tartalmazza, hogy a menedékkérelem alapos indokaként kell elismerni a nemi és családon belüli erőszakot, a női nemi szervek megcsonkítását és a kényszerházasságot.

Az állásfoglalást 388 igen szavazattal 150 nem ellenében és 159 tartózkodás mellett fogadták el.

A jelentés szorgalmazza, hogy biztosítsák a befogadó központokban a nemek szerint elkülönített alvó- és tisztálkodó helyiségeket, női ügyintézők, fordítók, tolmácsok jelenlétét és annak feltételeit, hogy a gyermekekről megfelelően tudjanak gondoskodni.

A fideszes Pelczné Gáll Ildikó felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború és üldöztetés elől menekülő nők és gyermekek nemcsak származási országukban, de az Európa felé vezető úton is elszenvedik az erőszak különböző formáit. Szerinte a migrációs válsággal összefonódik egy olyan erőszakválság, mely a származási területen gyökerezik és végigkíséri a menekülő nőket és gyermekeket.

A DK-s Niedermüller Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők különösen kiszolgáltatottak az embercsempészeknek és a hatósági önkénynek, ezért kiemelt védelemre és támogatásra szorulnak. Szerinte a menekülttáborokban és befogadó állomásokon biztonságos helyet kell teremteni a nők számára, biztosítva az orvosi ellátást, az oktatást és a traumák feldolgozásához szükséges lelki támogatást. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.