Külföld

Az embercsempészek elleni harc miatt lett még veszélyesebb a menedékkérők útja

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 03. 20:48

Olcsóbb gumicsónakokba ültetik őket, hogy ne legyen akkora a pénzügyi veszteség, ha elsüllyednek.

Az Európai Unió embercsempészet elleni, Mediterrán-tengeri küzdelmének az az eredménye, hogy a bűnszövetkezetek olcsóbb, kisebb, a tengeri körülményeknek kevésbé ellenálló gumicsónakokat használnak, hogy kisebb legyen a pénzügyi veszteség, ha elsüllyed – erről az EU katonai törzsének főigazgatója beszélt. Wolfgang Wosolsobe arról is beszámolt, hogy a csempészek nagy tételben hoznak be Kínából gyenge minőségű gumicsónakokat.

Az EU épp arra reagálva indította el tavaly Mediterrán-tengeri hadműveletét, hogy százával haltak meg a menedékkérők a tengeren. A térségbe hadihajókat vezényeltek a tagállamok, a művelet része volt az általuk használt csónakok elsüllyesztése is.

A hadihajók jelenléte arra kényszerítette az embercsempészeket, hogy változtassanak „üzleti modelljükön” – vázolta Wosolsobe, kifejtve, hogy a drága fa- vagy üvegszálas csónakokba már nem merték beleültetni a menekülteket, noha ezek jóval biztonságosabbnak számítottak. (The Independent)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The Patriarch Kirill of Moscow and All Russia during celebration in his honor in the Orthodox Metropolitan Cathedral in Vila Mariana Sunday, 21. (PHOTO: WILLIAM VOLCOV/BRAZIL PHOTO PRESS)Börtönbe küldenék Oroszországban a keresztényeken gúnyolódó férfit
A szenvedő arc Trump mögött, amin mindenki röhögött