Nagyvilág

Amikor orosz tankot talál el az amerikai rakéta

Ritka eset, hogy a szír fronton a modern orosz és amerikai haditechnika összecsapjon. Ezúttal egy igazságos döntetlen jött ki.

Különleges videót posztoltak a YouTube-ra pénteken a szíriai lázadók: ezen az látható, hogy egy távoli orosz tankkal vívnak tűzpárbajt. A csattanó azonban nem ez a Washington Post cikke szerint.

A tank az orosz haderő egyik legmodernebbje, egy T-90-es darab, amire egy amerikai TOW tankelhárító rakétát küldenek rá a felvételen. A BGM-71-es TOW-okat már 2014 óta szállítja a CIA a szír felkelőknek, ahogy a videón látható, nagyon fontos fegyverükké vált ez.

Ugyanis a fenti orosz tankot is sikerül eltalálniuk vele. A cikk szerint ugyanakkor a személyzet túlélte a találatot, bár annak se lett volna szabad bekövetkeznie a tank fejlett elhárító berendezése miatt. Viszont a reaktív páncélzat megvédte a harckocsit, ami nagyobb károsodás nélkül megúszhatta a találatot (becsapódáskor a páncélon belül bekövetkezik egy ellenirányú robbanás, ami csökkenti a sérülést).

Az említett T-90-es tankok először csak a latakiai orosz légibázis védelmében játszottak szerepet, később szeptemberben már Basár el-Aszad szír diktátor serege is kapott belőlük. Azt nem tudni, a képen látható tankot szír vagy orosz személyzet kezelte-e. A felvétel Aleppó északnyugati elővárosában, Sejk Akilban készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik