Nagyvilág

Olyan lett a táj, mintha parttól partig felperzselték volna

Viharszörnyeteg csapott le a festői Fidzsi-szigetekre, ahol tízezrek kényszerültek átmeneti szállásokra. Nő a halottak száma, a szigeteket letarolta a ciklon, sok települést még el sem értek.

Fidzsi-szigetekiek tízezrei maradtak otthon nélkül és élnek átmeneti szállásokon azután, hogy a Winston nevű ciklon letarolta a szigetországot – írja a Sky News ausztrál kiadása a Reuters alapján. A viharszörny 42 halottat már biztos követelt, de a katasztrófavédelem szerint ez a szám emelkedhet.

Fotó: Europress/AFP/Feroz Khalil
Fotó: Europress/AFP/Feroz Khalil

A tisztviselők szerint 35 ezer ember húzta meg magát evakuációs központokban, amik közül szintén sokat megrongált az ítéletidő, ráadásul akadozik az élelmiszer-ellátás is. A segélyszervezetek mindent megtesznek, hogy elérjék a 900 ezres állam minden szigetét, de olyan nagy a kár az infrastruktúrában, hogy nem egyszerű a feladatuk.

Fotó: Europress/AFP/Steven Saphore
Fotó: Europress/AFP/Steven Saphore

Sok községet még mindig nem sikerült elérni, pl. Yasawáról nem tudni, életben maradt-e ott valaki. Több faluval úgy teremtettek kapcsolatot, hogy az új-zélandi légierő dobott le rádiókat. Alice Clements szerint a túlélők nem lógatják a lábukat, a legtöbben már otthonuk maradványait fésülik át és megkezdték az újjáépítést.

Fotó: Europress/AFP/Feroz Khalil
Fotó: Europress/AFP/Feroz Khalil
Fotó: Europress/AFP/Feroz Khalil
Fotó: Europress/AFP/Feroz Khalil

Nagyon sok dolguk lesz, a Vöröskereszt csendes-óceáni vezetője, Ahmad Sami szerint aktivistáik olyan pusztítást láttak itt, amit még azelőtt soha sehol:

A házak összeomlottak, a kommunikáció még nem működik, az áramszolgáltatás sem, a kikötők még mindig nem elérhetők és az utak és főutak megrongálódtak.

Joseph King, az UNICEF egyik mentőmunkása azt mondta, olyan a táj Koro szigetén, mintha valaki fogott volna egy fáklyát, és parttól parttig felperzselte volna a szigetet. Elmondása szerint hajón érkeztek ide, és már a partmenti vizeken érezni lehetett az elhullott és bomló állattetemek szagát. És hogy az egész még borzalmasabb legyen: a pangó vízben elszaporodhatnak a szúnyogok, és Zika- meg Dengue-járvány törhet ki.

Fotó: EuropressGetty Images/UNICEF
Fotó: EuropressGetty Images/UNICEF

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik