Nagyvilág

Elítélték Olaszországot az imám elrablása miatt

CIA-ügynökök fogták el a nyílt utcán, majd Egyiptomba hurcolták Abu Omart.

Elítélte Olaszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága amiatt, hogy több mint tíz évvel a CIA emberei az olasz katonai titkosszolgálattal egyeztetve, a nyílt utcán rabolták el a terrorizmussal gyanúsított Musztafa Oszama Naszr, más néven Abu Omar imámot.

Az egyiptomi szélsőségest visszavitték hazájába, ahol elmondása szerint négy évet töltött börtönben, megkínozták, majd vádemelés nélkül elengedték. Az európai bíróság kimondta: Olaszország több cikkét is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének, köztük a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a kínzás tilalmáról, valamint a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogról szólókat.

Az olasz államnak a jogsértések miatt 115 ezer euró kártérítést és perköltséget kell kifizetnie Abu Omarnak és feleségének.

Az olasz hatóságok tagadták, hogy részt vettek az imám elrablásában, a bíróság azonban megállapította, hogy a hatóságok tisztában lehettek azzal, hogy a férfi úgynevezett „rendkívüli kiadatás” áldozata. Egy olasz bíróság egyébként 2009-ben 23 amerikai állampolgárt, köztük 22 CIA-ügynököt ítélt el az emberrablás miatt, de a kormány nem kérte kiadatásukat az Egyesült Államoktól. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik