Külföld

Csak fényképes igazolással engedik be a menedékkérőket Szerbiába

24.hu
24.hu

2016. 02. 22. 08:36

A macedón-görög határon mindenkit regisztrálnak, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat.

Hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított, fényképes, lepecsételt igazolással engedik be a menedékkérőket Szerbiába, és csak egyetlen belépési pontot használhatnak a presevói átkelőnél – jelentette be Vladimir Rebic, a szerb rendőrség megbízott igazgatója.

Rebic hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy lezárták volna a határokat, csupán szigorítottak az ellenőrzésen, hogy a tavasszal várható menekülthullámot már felkészülten várhassák. A szerb rendőrség információi szerint jelenleg 120-150 menedékkérő tartózkodik az országban, akik nem folytathatják az útjukat Horvátország felé. Nekik menekültstátuszt kell kérniük Szerbiától, vagy visszatérni abba az országba, ahonnan Szerbiába érkeztek.

Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőri vezetői csütörtökön állapodtak meg arról, hogy ezentúl a macedón-görög határon, közös erővel regisztrálják a menedékkérőket, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat. Már Macedóniába sem léphetnek be azok, akik egyébként sem folytathatnák útjukat az EU-tagállamok felé – emelte ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter. (MTI)

Kommentek

Minden idők legzseniálisabb bűntényét eszelte ki három orosz Thaiföldön
Sokkot kapott a szíriai menekült nő, miután megtámadták buszukat Clausnitzben