Nagyvilág

6,4-es erősségű földrengés rázta meg Tajvant, több halott

A legsúlyosabban érintett a sziget déli részén fekvő, 1,9 milliós Tajnan város, amelynek több kerületében lakóépületek, egyéb építmények dőltek össze, rongálódtak meg. A közösségi médiát drámai képekkel árasztották el az ott élők; sokan lehetnek még a romok alatt.

Eddig 221 embert, köztük és több gyermeket mentettek ki egy összedőlt 17 emeletes lakóház romjai alól. Egy másik, 150 családnak otthont adó 16 emeletes, súlyosan megrongálódott épület mind a 256 lakóját biztonságba helyezték. Összesen 318 embert szállítottak kórházba. Az áldozatok száma legkevesebb hét.

A környékről gázszivárgást és csőtörést jelentettek, a vízhiány 400 ezer háztartást érint, míg csaknem hatezer lakásban nincs villany.

A katasztrófamentők, több mint 1500-an, köztük tűzoltók és katonák, kutyák segítségével a romok között rekedt túlélők után kutatnak. Munkájukhoz kosaras darukat is használnak, a magasból két helikopter segíti őket. A helyszínre 30 fős egészségügyi személyzetet küldtek.

A térségben fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több vonatot, köztük gyorsvasúti szerelvényt nem indítottak el, mások sebességét óránként 30 kilométerre csökkentették. Folyik a vasúti pályák ellenőrzése.

Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu a helyszínre utazva kijelentette, a kormányzat mindent meg fog tenni az ott élők biztonságáért, a még életben lévők kimentéséért és a hajléktalanokká váltak elhelyezéséért.

A pekingi kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője a hírekre reagálva közölte, már kapcsolatba léptek tajvani kollégáikkal, és felajánlották segítségüket. A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért. A délkelet-kínai Fucsien tartomány egyes részein, ahol érezték a rengést, ugyancsak elrendelték egyes vasúti pályaszakaszok ellenőrzését.

A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt. Azóta öt kisebb, legalább 3,8-as erősségű utórengést észleltek.

Február 2-án tengeralatti földrengést jelentettek Tajvan északi Csilung kikötővárosától mintegy 180 kilométerre, keleti irányban. A helyi meteorológiai és földrengéskutató hivatala közölte, hogy a földmozgás 6,8-as erősségű volt.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

(Guardian)

Olvasói sztorik