Nagyvilág

Zika-vírus – sperma után a nyálban és vizeletben is kimutatták a kórokozót

Két vírusfertőzött nyálában és vizeletében is kimutatták a Zika-vírust brazil kutatók. Az Egyesült Államok óvszert ajánl, mert korábban kiderül, hogy nemi úton is terjed a fertőzés.

Az Oswaldo Cruz Alapítvány egészségügyi intézményének kutatói genetikai tesztekkel azonosították a Zika–vírust két fertőzött nyál- és vizeletmintáiban. A kutatók úgy ítélték meg, élő vírusokat találtak, ám korai lenne kijelenteni, hogy nyálban és vizeletben is fertőzőképesek.

Spermában is megtalálták

A hét elején Texasban diagnosztizáltak szexuális érintkezéssel átterjedt Zika-vírusfertőzést, csütörtökön Brazíliában mutatták ki, hogy tavaly vérátömlesztéssel is fertőződtek meg emberek.

A Müncheni Egyetem kutatói a héten spermában és vizeletben mutatták ki a vírust több héttel a betegek gyógyulása után.

A Zika-láz jelenlegi járványa Brazília északkeleti régiójából indult, mára több mint harminc országba jutott el az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján.

A Zika-vírust főként a dengueláz és a chikungunyaláz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza és terjeszti.

A kórokozót összefüggésbe hozták a kóros kisfejűség, vagyis a mikrokefália nevű születési rendellenesség terjedésével.

Az eddig regisztrált csaknem 5000 születési rendellenességből alaposabban megvizsgáltak bő ezret, közülük csak 404 esetben igazolódott be a mikrokefália gyanúja, és csupán 17-ben az, hogy valóban a Zika-vírus okozta – közölte a brazil egészségügyi minisztérium a héten.

Amerikában az óvszer mellett az absztinenciát is javasolják

Óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a Zika-vírussal erősen fertőzött vidékeken jártak – az erről szóló ajánlást pénteken hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC).

Ez a lépés válasz arra, hogy a texasi Dallasban olyan Zika-lázas beteget diagnosztizáltak, aki szexuális úton fertőződött a vírussal.

A betegséget elsősorban szúnyogok terjesztik, de kiderült, hogy – ritka esetben ugyan, de – terjed vérátömlesztéssel és szexuális úton is. A dallasi egészségügyi hatóságok a napokban jelezték: olyan beteget azonosítottak, aki a vírussal fertőzött latin-amerikai térségből tért haza, és itthon megfertőzte szexuális partnerét.

A pénteken nyilvánosságra hozott új javaslatok azt célozzák, hogy lehetőség szerint elkerülhető legyen fertőződés a szexuális úton.

A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra figyelmezteti azokat a férfiakat, akiknek partnere várandós, hogy használjanak óvszert, ha olyan vidékre utaznak, vagy onnan térnek haza, ahol erős a Zika–fertőzöttség. A CDC közleménye szerint ez 28 országra érvényes: valamennyi közép-amerikai és jó néhány dél-amerikai államra, köztük például Brazíliára, Paraguayra, Bolíviára, Ecuadorra, Kolumbiára, Venezuelára vagy Francia Guyanára. Azoknál a pároknál pedig, ahol a férfi korábban járt Zika-vírussal fertőzött területen, “fontolóra kellene venni az óvszerek állandó és korrekt használatát, vagy még azt is, hogy a pár tartózkodjon a szexuális élettől” – olvasható a pénteken megjelent dokumentumban.

A járványügyi hivatal tisztségviselői leszögezik: “A tudomány nem egyértelmű abban, milyen hosszú ideig lappang a vírus, milyen hosszú ideig tart a fertőződés kockázata”. De hozzáteszik: a tudósok már kutatják a választ erre a kérdésre is. A szakemberek egyúttal azt is tanácsolják, hogy akik gyermekáldást szeretnének, előbb konzultáljanak az orvosukkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik