Nagyvilág

Schulz: Nagy-Britannia nemzeti érdeke az EU-tagság

martin schulz (Array)
martin schulz (Array)

Az Európai Parlament (EP) elnöke szerint Nagy-Britanniának nemzeti érdeke, hogy az Európai Unió tagja maradjon, és ez egybeesik az EU érdekeivel is. Ugyanakkor figyelmeztetett: London egyes reformköveteléseit ellenállás fogadja majd az Európai Parlamentben.

Martin Schulz a Sky News brit hírtelevíziónak pénteken kijelentette: az EP-képviselők között vannak olyanok, akiket “bosszantanak” az EU reformját célzó brit követelések, és úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia inkább távozzon az unióból.

Ez az álláspont azonban igen elhibázott – mondta az Európai Parlament német elnöke, hozzátéve: azért fog küzdeni, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon.

Schulz kijelentette: egyetért azokkal a brit követelésekkel, hogy az EU működése legyen áttekinthetőbb, és csökkenjen a bürokrácia.

A XXI. századra jellemző globális verseny közepette azonban az Európai Unió tagállamainak egyesült erővel kell fellépniük, ha talpon akarnak maradni, és ez azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia számára is nemzeti érdek az EU-tagság – mondta.

A európai uniós reformtervekről – amelyet Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke tett közzé a héten – Martin Schulz azt mondta: bár minden egyezség visszafordítható, azok is, amelyek jogilag kötelező erővel bírnak, de ha a reformcsomagról sikerül közös álláspontot kialakítani a két hét múlva esedékes EU-csúcson, akkor meglesz a megállapodás.

David Cameron brit miniszterelnököt, aki pénteken Varsóban és Koppenhágában tárgyalt a brit reformigényekről, koppenhágai sajtótájékoztatóján megkérdezték Schulz azon kijelentéséről, hogy minden egyezség visszafordítható. Cameron úgy válaszolt, hogy az uniós szintű, kötelező erejű megállapodások módosításához a 28 tagállam mindegyikének hozzájárulása szükséges, így Nagy-Britanniáé is.

Martin Schulz pénteken előadást tartott a patinás londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics hallgatósága előtt is. Itt is elmondta, hogy “magánbeszélgetésekben” több EU-illetékestől hallotta azt az érvet, hogy “ha a britek távozni akarnak, akkor menjenek”.

Az Európai Parlament elnöke hozzátette ugyanakkor: személyesen nem támogatja azt az érvet, hogy az EU érdekében állna Nagy-Britannia távozása, csak azért, mert “a britek néha felbosszantják az embert és követelőznek”.

Mint figyelmeztetett, a brit vezetés egyes reformköveteléseit ellenállás fogadja majd az Európai Parlamentben.

Miközben az EU versenyképességének javítására tett javaslatokat üdvözölni kell, más követelések veszélyes precedenst teremtenek arra, hogy létrejöjjön egy “a la carte Európa” – közölte, egy olyan EU-ra utalva, ahol minden ország tetszése szerint dönthet, mit fogad el a közös európai politikákból.

Az EU-nak szüksége van Nagy-Britannia külpolitikai tapasztalataira és tekintélyére, nyitott gazdaságpolitikájára és kereskedelmi teljesítményére, különösen a jelenlegi válságok közepette – mondta előadásában Schulz. Hozzátette: erőteljesen támogatja, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon, annak ellenére is, hogy “a britek őszintén szólva sokszor próbára teszik türelmünket állandó követelőzéseikkel”.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik