Külföld

Magyarország másfél milliárd forintot küld a válsághelyzetben lévő Szíriának

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 03. 20:19

Horvátország egymillió euróval kíván hozzájárulni a szíriai humanitárius válság enyhítéséhez az e célból csütörtökön Londonban megrendezendő nagyszabású nemzetközi értekezleten – jelentette a Hina horvát hírügynökség szerdán. A 444.hu cikke szerint a magyar kormány 1 milliárd forinttal járul hozzá a célkitűzéshez.

A rendezvényt a brit, a német, a kuvaiti és a norvég kormány, valamint az ENSZ közösen szervezi, a tervek szerint hetvennél több ország részvételével, és 1 milliárd euró értékű – elsősorban pénzügyi – felajánlást várnak a jelenlévőktől. Horvátországot Kolinda Grabar-Kitarovic államfő képviseli majd a rendezvényen, és teszi meg a zágrábi felajánlást, amely a 2016-2020 közötti időszakra szól.

Az ENSZ és a vele együttműködő nem kormányzati szervezetek becslése alapján idén 7,73 milliárd dollárra lenne szükség a szíriai válság enyhítése végett, és további 1,23 milliárd dollár kellene a Szíriával határos országok megsegítésére. Így 2016-ban összesen 8,96 milliárd dollárt igényelne a szíriai humanitárius válság kezelése.

Öt éve tart a pokol

Szíriában közel öt évvel ezelőtt robbantak ki kormányellenes megmozdulások, amelyek a tüntetőkkel szembeni brutális kormányzati fellépés nyomán polgárháborúvá fajultak. A harcokban több mint 260 ezer ember vesztette életét, az összecsapások elől 13,5 millió ember menekült az ország más részeibe, 4,39 millió pedig a környező országokban keresett menedéket. A polgárháborús Szíria a Nyugat-Európába tartó migránsok egyik fő kibocsátó országa.

Horvátország eddig csaknem 20 millió eurót (6,5 milliárd forint) költött a közel-keleti migránsok ellátására és szállítására. Az Európai Unió e célra mindössze 12,4 millió eurót irányzott elő, amelyből az előző horvát kormány 9,9 millió eurót tudott lehívni. A zágrábi belügyminisztérium szerint a magyar-szerb zöldhatár tavaly szeptemberi lezárása óta Horvátországban 622 116 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, szíriai és más állampolgárságú egyéneket.

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Vehicles drive past long concrete walls in the so-called "Green Zone" in Baghdad, Iraq, 26 October 2015. German Defence Minister Ursula von der Leyen (CDU) is on a 3-day visit to Iraq. PHOTO: RAINER JENSEN/DPAFallal és árokkal védik Bagdadot a terrortámadásoktól
Rácuppanna a világűr nyersanyagkészletére Luxembourg