Külföld

Izrael erőteljes választ ad, ha a Hamász az alagutakon keresztül támadna Izraelre

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 01. 06:27

Az izraeli miniszterelnök vasárnap Jeruzsálemben leszögezte: országa erőteljes választ ad, ha a Hamász izraeli területen intéz támadásokat az alagutakon keresztül.

Benjámin Netanjahu az Izraelben akkreditált diplomáciai misszióvezetők előtt tartott beszédében jelezte:

Ha a Gázai övezetben alagutakon keresztül támadnak bennünket, nagy erővel fogunk fellépni a Hamász ellen.

Ez a válasz – mondta – sokkal nagyobb erejű lesz, mint amilyent Izrael a 2014-ben indított offenzíva során alkalmazott.

Az izraeli kormányfő ezzel a kijelentésével arra reagált, hogy Iszmail Haníje, a radikális palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője pénteken azt mondta: a Hamász folytatja az Izraelbe vezető alagutak kiépítését egy következő fegyveres konfliktusra készülve. Ezt a kijelentést annak a hét fegyveresnek a temetése előtt tette, akik a héten egy beomló alagútban lelték halálukat. Haníje szerint a Hamász harcosai “minden áldott nap” fejlesztik katonai képességeiket, alagutakat ásnak és rakétákat tesztelnek egy újabb, Izraellel megvívandó konfliktusra készülve.

Netanjahu erre válaszul mintegy “üzenetként” hangsúlyozta:

Módszeresen és higgadtan cselekszünk mindenfajta fenyegetéssel szemben, beleértve a Hamászt is, mind védelmi, mind pedig támadó intézkedésekkel. Azt hiszem, ezt a térségben és az egész világon megértik, és senkinek nem ajánljuk, hogy próbára tegyen bennünket, tette hozzá a miniszterelnök.

A palesztin szervezet hosszú évek során bonyolult alagúthálózatot hozott létre a határ térségében, hogy harcosai észrevétlenül és akadálytalanul juthassanak izraeli területre, és ott katonákra, civilikre támadhassanak. Izrael 2014 nyarán Erős Szikla fedőnéven offenzívát indított a Hamász ellen, s a művelet egyik fő célja a Hamász alagútjainak megsemmisítése volt. Különböző hírszerzési források szerint azonban a Hamász mostanra újraépítette a hadművelet során lerombolt alagutakat.

A palesztinokkal kapcsolatos francia javaslat csak bátorítja a palesztinokat a kompromisszum elkerülésére

A kétállami megoldás céljából összehívandó nemzetközi konferencia francia ötlete és a palesztin állam elismerésének az eshetősége csak bátorítani fogja a palesztinokat, hogy elkerüljék a kompromisszumot az izraeli-palesztin viszály rendezésében, jelentette ki vasárnap Jeuzsálemben Benjámin Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök a kormányülésen fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját, utalva Laurent Fabius pénteken elhangzott bejelentésére. A francia külügyminiszter a Franciaországban akkreditált külföldi diplomaták párizsi összejövetelén jelezte: az elkövetkező hetekben országa egy nemzetközi konferencia szervezésébe fog a kétállami megoldás megvalósítása céljával, s azon a palesztin és az izraeli fél, illetve amerikai és európai partnereik is részt vennének. Egyértelművé tette, hogy amennyiben a konferencia kudarcba fullad, Párizs köteles lesz elismerni a palesztin állam létét.

Franciaország tehát ez esetben a palesztin álláspontot fogadja majd el – kommentálta Netanjahu a francia javaslatot, amely szerinte eleve arra ösztönzi a palesztin felet, hogy ne menjen bele semmiféle kompromisszumba. Izrael mindenesetre kész a közvetlen tárgyalásokra, de mindenfajta előfeltétel és kényszerítő határidő nélkül – szögezte le.

A Reuters megállapítja: Izraelben a francia bejelentés után fokozódik az aggodalom, hogy az izraeli telepeknek a megszállt területeken való építését ellenző többi európai ország is “folytatja a sort”.

A francia javaslatot rögtön üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki egy Etiópiában rendezett afrikai csúcstalálkozón úgy fogalmazott: “A status quót nem lehet tovább fenntartani”.

Az Egyesült Államok ugyanakkor óvatosan fogadta Párizs javaslatát. A WAFA plaesztin hírügynökség vasárnapi jelentése szerint John Kerry amerikai külügyminiszter jelezte: Washington továbbra is azt a megoldást részesíti előnyben, hogy a felek a rendezésről szóló megállapodásig közvetlen tárgyalások útján jussanak el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.