Nagyvilág

Dél-Korea szerint szükség van az amerikai rakétavédelmi rendszerre

Dél-Koreának feltétlenül bele kell egyeznie abba, hogy területén THAAD típusú amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszert telepítsenek, mondta vasárnap Kim Mu Szong, a dél-koreai kormányzó párt, a konzervatív Szenuri (Új Határ) vezetője.

Egy pártrendezvényen a politikus felhívta a figyelmet az észak-koreai atomkísérletekből fakadó veszélyekre, hangsúlyozva, hogy a phenjani atomkérdést “nem lehet tétlenül kezelni”. Amikor Észak-Korea nukleáris fejlesztéseket hajt végre, a “terepasztalon” a Koreai Köztársaság állampolgárainak az életével játszik – hangsúlyozta a pártvezető, aki ezért fontosnak tartotta, hogy országa komolyan vegye fontolóra az amerikai rakétavédelmi rendszer egy vagy két ütegének a telepítését.

A THAAD típusú rendszer dél-koreai telepítésének az engedélyezése azután merült fel komolyabban, hogy a phenjani rezsim január 6-án bejelentette: sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. Korábban Észak-Korea már végrehajtott három atomkísérletet, mégpedig 2006-ban, 2009-ben és 2013-ban.

Hét nappal a phenjani bejelentés után Pak Gun Hje dél-koreai elnök Szöulban tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi közösségnek ezúttal a korábbiaktól eltérő válaszintézkedéseket kell foganatosítania, mivel az eddig bevezetett szankciók szerinte nem érték el a kellő hatást. Az államfő azt mondta, hogy az újabb phenjani provokáció “gyökeres változást” hozhat a térség biztonsági elrendezésében.

Több szöuli politikus megfogalmazta azt a javaslatot, hogy Dél-Koreának is szert kell tennie atomfegyverre – válaszul az újabb észak-koreai atomrobbantásra -, de Pak Gun Hje ezt elutasította. Szerinte országa ezzel “megszegné a világnak tett ígéreteit”.

Katonai szakértők emlékeztetnek: a THAAD-rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, azokat a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni, azaz egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik