Nagyvilág

Ezrével menekülnek az emberek az orosz bombázások elől

Százával érkeztek szíriai türkmének Törökországba az északnyugat-szíriai Latakia tartományból, a kormányerők és a felkelők közt dúló harcok elől menekülve. A Reuters felvételeket tett közzé, melyeken látható, hogy főleg nőket és gyermekeket szállító buszok érkeznek Törökországba, a járművekről leszálló embereknek pedig vizet és ételt osztanak.

A Latakiából menekülők száma jelentősen megnőtt múlt hét óta, mert a korábban a szíriai türkmének, és az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front ellenőrzése alatt álló Rabíját elfoglalták a szíriai kormányerők. Ez volt az utolsó jelentősebb település a felkelők kezén a térségben, elfoglalása lehetővé teszi Aszad erőinek, hogy észak felé egészen a török határig nyomuljanak.

Abdurrahmán Musztafa, a Szíriai Türkmén Gyűlés vezetője közölte, hogy az orosz bombázások szinte a földdel egyenlővé tettek településeket Észak-Latakiában, Rabíja elesésével pedig még többen kerültek veszélybe.

Török aktivisták közölték, hogy a következő napokban a szír-török határon átengednek több ezer embert, köztük szíriai arabokat. Csak Jamadiban és környékén mintegy tízezer ember van veszélyben. Egy idős férfi azt mondta: Oroszország nagyon kemény csapásokat mér a körzetre, mindent elpusztítottak.

Ahmet Davutoglu török kormányfő decemberben azzal vádolta meg Moszkvát, hogy ki akarja űzni a szíriai rezsimmel rossz viszonyban lévő türkmén és szunnita lakosokat, „etnikailag meg akarják tisztítani a térséget”.  Beszámolók szerint az orosz hadsereg a türkmén felkelők uralta területek elleni nagyszabású bombázásokkal torolta meg, hogy tavaly novemberben a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik