Nagyvilág

Két hónap alatt összeomolhat Schengen

Ha az EU nem oldja meg a migrációs válságot, a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet összeomolhat - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az egyik közösségi oldalon közzétett üzenetében viszont a lengyel politikus ennél súlyosabb következményekre is felhívta a figyelmet. Mint fogalmazott: a külső határok védelme a hatékony migrációs politika előfeltétele, anélkül a schengeni övezet felbomlásánál súlyosabb következményekkel is számolni kell.

Úgy vélte: a márciusi uniós csúcs az utolsó pillanat annak felmérésére, hogy működőképes-e az unió migrációs stratégiája. “Hónapok óta hangsúlyozom, a válság kezdete óta, hogy a határok védelmének nincs jó alternatívája. Ez minden hatékony migrációs politika elengedhetetlen feltétele” – húzta alá Tusk.

A politikai területen elért haladás dacára világos, hogy több téren is “teljesítési deficit” tapasztalható; nem halad a kellő ütemben az úgynevezett hot spotok felállítása, a biztonsági ellenőrzések végrehajtása, a menekültek áthelyezése, valamint a visszautasított menedékkérők hazaküldése. A Törökországgal megkötött akcióterv ígéretes ugyan, de még meg kell hoznia gyümölcsét – húzta alá Tusk.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a vitában arra szólított fel, hogy mindent meg kell tenni a schengeni övezet megmentése érdekében. Felül kell emelkedni a “nemzeti önzésen”, s vissza kell térni az építés és szolidaritás úttörő szellemiségéhez. A politikus úgy vélte: Schengenen nem szabad változtatni. Utalt a napi több mint másfélmillió emberre, akik országhatárokon át ingáznak és a közúti szállításra is. “Ha Schengen elbukik, az sokba fog kerülni” – húzta alá Jean-Claude Juncker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik