Külföld

Már vannak tervek Rakka és Moszul visszafoglalására

24.hu
24.hu

2016. 01. 14. 06:23

A Pentagon tervet dolgozott ki arra, hogyan segítheti az iraki hadsereget és a kurd milíciákat, illetve a szíriai mérsékelt felkelőket az Iszlám Állam harcosainak legyőzésében, a terrorszervezet szíriai és iraki központja, Rakka és Moszul visszafoglalásában. Ezt Ashton Carter amerikai védelmi miniszter jelentette be helyi idő szerint szerdán a Kentucky állambeli Fort Campbell támaszponton. Közölte, hogy az amerikai különleges erők egy alakulata Irakba érkezett.

A miniszter hamarosan ugyancsak Irakba induló katonák előtt beszélt. Elmondta, hogy a jövő héten Párizsban találkozik francia, német, olasz, holland és brit, valamint ausztráliai kollégájával és az eddiginél fokozottabb részvételre fogja buzdítani őket a terrorszervezet elleni harcban. Szerinte az iraki hadsereg egységei délről, a kurdok fegyveresek, a pesmergák pedig északról bekerítenék Moszult, de figyelmeztetett, hogy a nagyváros visszavétele nem lesz se gyors, se könnyű.

Carter még decemberben jelezte, hogy a Pentagon a különleges műveleti erőkből mintegy 200 katonát Irakba vezényel. Az amerikai védelmi miniszter most Port Campbellben jelezte, hogy ezek a katonák már meg is érkeztek és együtt fognak működni az irakiakkal.

Az iraki erők hónapokon át küszködtek, hogy visszafoglalják Ramádit, de légi támogatással és logisztikai segítséggel végül is december során sikerrel jártak.
Ashton egy nappal azután beszélt a támaszponton, hogy Barack Obama elnök elmondta a szokásos januári, az Egyesült Államok helyzetét és az eltelt esztendőt értékelő beszédét. Ebben egyebek között kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak együtt kell működnie a helyi iraki és szíriai erőkkel, ha tartós eredményt akar elérni.

 

Kommentek

Marokkói születésű nő lett a holland alsóház elnöke
Indonesian police secure the scene next to victims (C-in orange body bags) outside a traffic police outpost after a series of explosions hit central Jakarta on January 14, 2016.  Gunfire and explosions in the Indonesian capital Jakarta killed at least four people on January 14 in what the country's president dubbed "acts of terror", with fears that militants were still on the run.     AFP PHOTO / ROMEO GACAD / AFP / ROMEO GACADRobbantások és tűzharc Indonézia fővárosában: az Iszlám Állam áll a támadás mögött