Nagyvilág

Fogolycserében állapodtak meg Ukrajnában

Tűzszünetben is megállapodtak a felek Minszkben, bár az újévi fegyvernyugvásból sem lett semmi a Donyec-medencében.

Fogolycserében és újabb tűzszünetben állapodtak meg szerdán a szembenálló felek Minszkben. A cél a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése, erre hívtak életre egy összekötő csoportot, ennek volt első ülése – közölte a testületben Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára.

Darka Olifer szerint a fogolycserét Kijev kezdeményezte a rajta kívül még Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló háromoldalú kontaktcsoport értekezletén. Elsősorban a sérülteket, a súlyosan betegeket és a nőket szándékoznak kicserélni. Azt nem közölte, mikor várható a fogolycsere, csupán annyit, hogy a “közeljövőben”.

A karácsony lendületet adhatott volna, de…

Ihor Plotnickij, a luhanszki szakadárok vezetője korábban azt ígérte, hogy a január 7-i pravoszláv karácsonykor minden fogva tartott ukrán katonát kiengednek, ám később ezt visszavonta Kijevet felelőssé téve a tárgyalások meghiúsulásáért. Kijev szerint a Luhanszki Népköztársaságban összesen 139 katonai és polgári személyt tartanak törvénytelenül fogva, a Moszkva által támogatott szeparatisták viszont csak kilencet ismernek el.

A kontaktcsoport szerdai ülése után Martin Sajdik, az EBESZ képviselője közölte újságírókkal, hogy január 14-től újabb tűzszünetnek kell életbe lépnie. Borisz Grizlov, Moszkva képviselője kezdeményezte, hogy tegyenek még egy kísérletet a fegyvernyugvás elérésére.

December végén a felek úgynevezett “újévi” tűzszünetben állapodtak meg. Ennek december 23-án 0 órakor kellett volna életbe lépnie és január közepéig tartania. Noha a Donyecki Népköztársaság “védelmi minisztériuma” megerősítette a fegyvernyugvásról szóló egyezséget, és közölte, hogy készek tartani magukat hozzá, egyetlen nap sem hallgattak el a fegyverek a Donyec-medencében – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik