Nagyvilág

400 éhezőt el kell szállítani Madajából orvosi kezelésre

A blokád alá vett szíriai városból közel 400 embert kell sürgősen elszállítani – jelentette be Stephen O'Brien, az ENSZ humanitárius vezetője.

O’Brien azután közölte a felhívást, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgős gyűlést tartott a Damaszkuszhoz közeli városban kialakult válsághelyzetről – írja a BBC News.

Az segélyszállítmányok hétfőn érkeztek meg először a szíriai kormányerők által ostrom alatt tartott Madaja városába, ahol nagyjából 40 ezer éhező várta a mintegy 40 tehergépkocsi élelmiszert és gyógyszert.

A felkelők kezén lévő várost fél éve tartják ostromzár alatt a kormánycsapatok.

Madajába legutóbb októberben érkezett élelmiszersegély. Jelentések szerint azóta legalább kéttucatnyian éhen haltak, és az ENSZ adatai alapján mintegy negyvenezer ember – köztük húszezer gyermek – szorul “azonnali életmentő segítségre” a libanoni határ közelében fekvő városban.

Szombaton az ügyet ismerő források arról számoltak be a Reuters hírügynökségnek, hogy egy megállapodás értelmében a kormányerők hétfőn beengedik a segélyszállítmányokat Madajába, illetve hasonlóan tesznek a felkelők az általuk körülzárt, a kormányhoz hű erők kezén lévő Fua és Kefraja településeken. Az utóbbi két, Idlíb tartománybeli településre is mintegy 40 teherautót várnak – közölte a Damaszkusszal szövetséges Hezbollah radikális síita szervezet televíziós csatornája.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) korábban bejelentette, hogy egy hónapra elegendő élelmiszert készülnek szállítani több mint 40 ezer ember számára Madajába, illetve 20 ezer fő számára a két észak-szíriai településre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik