Külföld
meleghazassag(5)(430x286).jpg (melegházasság)

Az Ószövetség is Ádám és Éva szövetségéről szól, nem Ádám és Béla szövetségéről!

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 11. 10:56

Az erdélyi magyar egyházi vezetők is kiállnak az azonos neműek házassága ellen.

A Krónika című erdélyi magyar napilapban megszólaló erdélyi magyar egyházi vezetők kiállnak a homoszexuális házasságok alkotmányos tiltásáért. Romániában a civil szervezetek által létrehozott Koalíció a családért (Coalitie pentru familie) nevű csoport kezdeményezett aláírásgyűjtést októberben azért, hogy az alkotmány rögzítse: a házasság egy férfi és egy nő szabad akaratából jön létre.Az alkotmánymódosító kezdeményezés november 25-én jelent meg a hivatalos közlönyben. A kezdeményezést az ortodox egyház felkarolta.

Az Ószövetség is Ádám és Éva szövetségéről, házasságáról szól, nem Ádám és Béla szövetségéről!

Ezt mondta a Krónika megkeresésére Jakubinyi György. A gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye érseke közölte, egyházát nem keresték meg támogatásért a kezdeményezők, de utalt Ferenc pápa állásfoglalására, amely szerint a házasság egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan szövetsége. Hasonlóan nyilatkozott Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök is.

A házasságot védeni kell!

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke azt mondta, egyházát megkeresték az alkotmánymódosítás támogatásának  kérésével, és az ügy mellé állnak.

Nekünk ez így természetes: a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezőinek május 24-ig kell félmillió aláírást összegyűjteniük az ország megyéinek legalább a feléből úgy, hogy valamennyi megyéből legkevesebb húszezer aláíró legyen. Ha a határidő előtt összegyűlik a megfelelő számú aláírás, népszavazást lehet kiírni a családra vonatkozó jelenlegi alkotmányos tétel módosításáról.  A román alkotmány jelenleg érvényes cikkelye szerint “a család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon” alapul. Ezt a megfogalmazást módosítanák a kezdeményezők úgy, hogy a cikkely a házasság alapjaként “egy férfi és egy nő” szabad akaratnyilvánítását rögzítse.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.