Nagyvilág

A rendőrség szerint mégsem volt tervezett a kölni, nők elleni tömeges támadás

Az északrajna-vesztfáliai tartományi hivatal vezetőjének jelentése szerint nincsenek arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a szilveszter éjszakai, kölni tömeges molesztálást előre megszervezték volna, a résztvevők irányítottan cselekedtek volna – számol be a Spiegel. Dieter Schürmann a tartományi parlament ülésén hangsúlyozta: azt sem látják bizonyítva, hogy az ország területén elkövetett hasonló esetek között összefüggés lenne.

Heiko Maas német igazságügyi miniszter vasárnap azt mondta:

Ha ekkora horda gyűlik össze bűncselekmények elkövetésére, akkor az valamilyen tervezett formában történhet. Senki se mondja nekem, hogy ez nem volt megszervezve és előkészítve.

Rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, és ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók “kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”. Hasonló esetek történtek más német nagyvárosokban, de Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik