Nagyvilág

500 hajótörött menekültet kellett Görögország partjainál kimenteni

Az egy nap alatt érkező menekültek száma azt mutatja, hogy nem mérséklődött a migrációs nyomás.

Csaknem kétezer menekült érkezett Pireuszba, Görögország Athénhoz közeli kikötővárosába az elmúlt huszonnégy órában – jelentette a parti őrség hétfőn reggel. Ez azt mutatja, hogy nem mérséklődik a menedékkérők beáramlása az Égei-tenger felől.

Hétfőn Híosz és Leszbosz szigetéről futott be egy komp a pireuszi kikötőbe 1104 menekülttel a fedélzetén. Vasárnap késő este egy ugyaninnen érkező másik személyszállító hajó több mint 500 illegális bevándorlót rakott ki a görög főváros közelében. A menekültek Törökországból érkeztek a görög partokhoz, és legtöbbjük úgy nyilatkozott, hogy Észak-, illetve Nyugat-Európa felé venné az irányt.

Az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex és a görög parti őrség jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint 500 embert mentettek ki az Égei-tengeren. A menekültek a Görögországhoz tartozó Mejíszti, Kósz, Számosz, Lérosz, Híosz és Leszbosz szigetek előtt szenvedtek hajótörést – közölték a görög hatóságok.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az idén január 7-ig az égei-tengeri görög szigetekre 10 153 menekült érkezett, 28 százalékuk gyerek. A menekültek 57 százaléka szíriai, 24 százaléka afgán, 9 százalékuk pedig iraki. Az év eleje óta 39 ember vesztette életét, vagy tűnt el az Égei-tengeren – írja az MTI.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik