Nagyvilág

Kötelező sorozással kezelné a menekültválságot a svéd külügyminiszter

Margot Wallström szerint hasznos lett volna, ha polgári tartalékosok segíthetik a menekültügyi hivatal munkáját.

A kötelező katonai és polgári sorozás visszaállítása kedvező változást hozna a menekültválság kezelésében – közölte vasárnap a svéd külügyminiszter. Margot Wallström azt mondta: támogatja a sorozás modernizált, a nemek közt egyenlőséget tevő, civil és katonai elemeket is tartalmazó változatát.

„Hasznos lett volna, ha tavaly ősszel lettek volna polgári tartalékosaink, és behívhattuk volna őket, hogy támogassák a menekültügyi hivatal munkáját” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a tartalékosok természeti katasztrófák idején is segítséget jelentenének.

A tízmilliós Svédország tavaly nagyjából 160 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában.

Vasárnap közös cikket jelentetett meg Stefan Löfven svéd és Juha Sipilä finn miniszterelnök, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a két országnak szorosabban együtt kellene működnie az olyan fenyegetések miatt, mint amit például Oroszország jelent. Hangsúlyozták viszont, hogy a NATO-tagság nem szerepel a terveik között, szerintük jól szolgálja országaikat az a politika, hogy nem léptek be egyetlen katonai szövetségbe sem. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik