Külföld

Kötelező sorozással kezelné a menekültválságot a svéd külügyminiszter

24.hu
24.hu

2016. 01. 10. 19:33

Margot Wallström szerint hasznos lett volna, ha polgári tartalékosok segíthetik a menekültügyi hivatal munkáját.

A kötelező katonai és polgári sorozás visszaállítása kedvező változást hozna a menekültválság kezelésében – közölte vasárnap a svéd külügyminiszter. Margot Wallström azt mondta: támogatja a sorozás modernizált, a nemek közt egyenlőséget tevő, civil és katonai elemeket is tartalmazó változatát.

„Hasznos lett volna, ha tavaly ősszel lettek volna polgári tartalékosaink, és behívhattuk volna őket, hogy támogassák a menekültügyi hivatal munkáját” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a tartalékosok természeti katasztrófák idején is segítséget jelentenének.

A tízmilliós Svédország tavaly nagyjából 160 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában.

Vasárnap közös cikket jelentetett meg Stefan Löfven svéd és Juha Sipilä finn miniszterelnök, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a két országnak szorosabban együtt kellene működnie az olyan fenyegetések miatt, mint amit például Oroszország jelent. Hangsúlyozták viszont, hogy a NATO-tagság nem szerepel a terveik között, szerintük jól szolgálja országaikat az a politika, hogy nem léptek be egyetlen katonai szövetségbe sem. (MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Rálőtt barátnőjére, majd elbarikádozta magát egy férfi Mississippiben
Fireworks explode over the river Rhine in front of the Great Saint Martin Church and the Cologne Cathedral during New Year's celebrations in Cologne on January 1, 2016. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / AFP / PATRIK STOLLARZSzilveszteri erőszak: Kölnben már több mint félezer feljelentést tettek