Nagyvilág

Cameron nem kér az európai szuperállamból

A brit kormányfő szerint akár 10 ezer font szociális támogatást is zsebre tehet most egy külföldi munkavállaló, ezt akarja korlátozni.

Nagy-Britannia számára az lenne a legjobb, ha sikerülne elérni azokat a reformokat az EU-ban, melyeket London célul tűzött ki, és az ország a megreformált unió tagja maradhatna – mondta David Cameron a BBC-nek adott évindító interjúban. Hozzátette: ha nem sikerül megvalósítani a változtatásokat, akkor „nem zár ki semmit” a brit EU-tagság jövőjével kapcsolatban.

A brit miniszterelnök kijelentette: az európai közösséghez a kereskedelemből és együttműködésből eredő előnyökért csatlakozott, és nem kíván részt venni „valamiféle európai szuperállam” kialakításában. Szerinte az embereket leginkább a túlterjeszkedő politikai unió zavarja Európában. Ha a brit EU-tagságról tervezett népszavazáson a választók a kilépés mellett döntenének, az új helyzet lenne – vélte Cameron, hozzátéve, hogy ez esetben ki kellene dolgozni az ennek megfelelő működési feltételeket.

A kormányfő utalt arra, hogy hajlandó lenne kompromisszumra azzal kapcsolatban, hogy az EU-tagállamokból érkező munkavállalók csak négy év munkaviszony után férjenek hozzá a brit szociális juttatások teljes köréhez, de mindaddig napirenden marad a terv, amíg a kormány nem lát hasonlóan erőteljes és érdemi alternatív javaslatot. Cameron célja, hogy megszűnjön a brit szociális ellátórendszer „természetellenes húzóereje”. Mint mondta: az emberek 60 százaléka úgy érkezik Nagy-Britanniába, hogy nincs konkrét állásajánlata, és ha elhelyezkednek, akkor is 40 százalékuk komoly összegű szociális támogatásban részesül, amely akár 10 ezer fonttal is megtoldja éves jövedelmüket.

Cameron közölte: a brit EU-referendumról hozott törvény alapján 2017 végéig kell megtartani a népszavazást, ő maga pedig hivatalban fog maradni akkor is, ha a választók a kilépés mellett döntenek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik