Külföld

Ki nem találná, Észak-Korea szerint mi sodorja a háború szélére a Koreai-félszigetet

24.hu
24.hu

2016. 01. 09. 06:37

A dél-koreai “hangszórós propagandaüzenetek” a háború szélére sodorják Koreai-félsziget szembenálló országait – állította péntek este Phenjanban egy nagygyűlésen Kim Ki Nam, az országot kormányzó kommunista párt főtitkára.

A vezető kijelentette: Dél-Korea “irigyli (Phenjantól), hogy sikeres kísérletet hajtott végre az első észak-koreai hidrogénbombával. Az Egyesült Államok és szövetségesei pedig a háború szélére sodorják a helyzetet fülsiketítő hangszórós propagandájukkal.”.

A rendezvényről, amelyet Kim Dzsong Un észak-koreai vezető születésnapján tartottak, az állami televízió mutatott felvételeket.

Dél-Korea pénteken újította fel a hangszórós propagandaüzenetek közvetítését a határon át Észak-Koreába, válaszul arra, hogy Phenjan szerdán végrehajtotta immár negyedik kísérleti nukleáris robbantását.

A dél-koreai hadsereg tavaly augusztusban – több mint egy évtizednyi szünet után – már egyszer újraindította ezt a tevékenységét. Ennek oka akkor az volt, hogy a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben felrobbant egy akna, ami súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát.

A konfliktus azzal végződött, hogy a felek tárgyalóasztalhoz ültek, Pak Gun Hje dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető legmagasabb rangú katonai tanácsadói megállapodtak a két ország közötti feszültség csökkentéséről, egyben a propagandaüzeneteket közvetítő hangszórók leállításáról.

A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a szerdai észak-koreai atomkísérletet, egyúttal pedig súlyos kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott.

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

El akarta rabolni Obama kutyáját "John F. Kennedy és Marilyn Monroe gyereke: Jézus Krisztus"
Csak az érett darabokat lopták el a sajttolvajok