Külföld

Olyasmit láttak japán csillagászok, amit ember még soha

24.hu
24.hu

2016. 01. 08. 16:55

A csillagászat történetében először észleltek a fekete lyukból – egy hirtelen energiakitöréssel együtt – megjelenő látható fényt. A felfedezés, amelyet a V404 Cygni fekete lyuk vizsgálata közben tettek, arra enged következtetni, hogy más fekete lyukakat is lehet így, akár amatőr távcsövek segítségével vizsgálni.

A kutatást a Kyotói Egyetem kutatói végezték, az erről szóló tanulmány pedig a Nature magazinban jelent meg. A munka szerint a 26 éve szunnyadó fekete lyuk 2015. június 15-én „magához tért”, és hatalmas energianyalábot bocsátott ki magából. A csillagászok általában más hullámhosszon, például röntgen- vagy gamma-sugarakkal vizsgálják az ilyen eseményeket. Ez alkalommal azonban a kutatók arra jöttek rá, hogy az egyszerű teleszkóppal is észlelhetők a fekete lyukból távozó fényvillanások, mivel a C404 Cygni két hétig maradt aktív, és némelyik felvillanás több percig, vagy akár órákon keresztül tartott. Kiderült, hogy elképesztő módon már a 20 cm-s lencséjű teleszkópokkal is lehetett látni ezeket, ez pedig az a méret, amelyre bárki szert tehet.

„Már tudjuk, hogy a látható fénytartományban is vizsgálhatjuk a fekete lyukakat, röntgen és gamma-teleszkópok nélkül is” – mondta Mariko Kimura, a Kyotói Egyetem hallgatója.

Persze a fekete lyuk közepében lévő szingularitás nem bocsát ki fényt, hiszen épp azért hívjuk fekete lyuknak, mert benne olyan erős a gravitáció, hogy még a fény sem juthat ki belőle. A fény a fekete lyuk körül örvénylő, korong alakban elhelyezkedő forró anyagból származik. Pontosabban az történik, hogy a korong legbelső részéből érkező röntgensugarak felmelegítik a külsejét, ami ezért látható sugarakat bocsát ki.

A kutatás elvégzéséhez nemzetközi együttműködésre volt szükség, hiszen a föld forgása miatt azonos hosszúsági fokon, körben az egész földön kellett rögzíteni a megfigyeléseket, hogy a kutatók átfogó adatokhoz jussanak.

(via: IFLS)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.