British Prime Minister David Cameron (R) speaks with Hungarian Prime Minister Viktor Orban during a meeting on the sidelines of an EU summit in Brussels on December 18, 2015.   / AFP / POOL / Virginia Mayo
Külföld

FT: Cameron látogatása enyhíthet Magyarország diplomáciai elszigeteltségén

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 08. 13:26

Az országos brit napilapok elsősorban az Európai Unión belüli munkaerőmozgásról folytatott megbeszéléseket emelték ki David Cameron brit miniszterelnök budapesti tárgyalásairól közölt pénteki beszámolóikban.

A Financial Times szerint Cameronnak az unióra vonatkozó  reformjavaslatai “szokatlan helyről kaptak feltételes támogatást”, miután Orbán Viktor miniszterelnök utalást tett arra, hogy Magyarország támogatja a brit szociális ellátórendszer visszaélésszerű igénybevételének megszüntetését célzó brit intézkedéseket. A lap szerzői, Andrew Byrne és George Parker szerint Cameron számára kulcsfontosságúnak bizonyulhat Orbán támogatása, különösen akkor, ha a magyar kormányfő – a visegrádi négyek egyikének vezetője – közelebb tudja hozni a megállapodáshoz a vonakodóbb térségi országokat, például Lengyelországot is. Megjegyzik: Cameron személyében csaknem egy éve az első nyugati vezető látogatott Budapestre. A lap szerint elemzők úgy tartják, hogy Cameron látogatása esélyt teremtett annak a diplomáciai elszigeteltségnek az enyhítésére, amely Budapestet körülvette Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februári látogatása óta.

A szociális ellátórendszer a forró téma

A The Times című konzervatív brit napilap pénteki beszámolója is azt emelte ki, hogy Orbán Viktor készségét hangoztatta a visegrádi négyek nevében is a nagy-britanniai ellátórendszer bizonyos szigorításának támogatására. A magyar kormányfő ugyanakkor azt az elképzelést továbbra sem fogadta el, hogy az EU-társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók négy évi munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális juttatások teljes köréhez. A lap tudósítói, Michael Savage és David Charter szerint most már valószínűtlennek tűnik, hogy Cameron ezt az adott elképzelést érvényesíteni tudja, azonban a budapesti tárgyalások így is az eddigi legegyértelműbb jelzést adták arra, hogy a brit kormányfő valamilyen megállapodást el fog érni ebben a kérdésben.

A másik nagy konzervatív brit napilap, a The Daily Telegraph is Orbán Viktornak azt a kijelentését emelte ki, hogy a nagy-britanniai magyar munkavállalók nem élősködők és nem migránsok, és Magyarország nem tudja elfogadni a diszkriminációt. A lap beszámolója szerint ugyanakkor a magyar kormányfő hangoztatta Magyarország nyitottságát az olyan megoldásokra, amelyek nem tartalmaznak hátrányos megkülönböztetést. A lap brit kormányzati forrásai szerint a Downing Street “nagyon pozitívnak” tartja a kétoldalú budapesti tárgyalásokat, és úgy ítéli meg, hogy a megbeszélések növelték a megállapodás esélyét.

A The Guardian napilap szerint Orbán Viktor “nyersen megmondta” Cameronnak, hogy változtatnia kell az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szigorítására vonatkozó tervein, elkerülendő, hogy e munkavállalók élősködőkként tűnjenek fel. Nicholas Watt budapesti tudósító szerint ugyanakkor Orbán kiegyensúlyozta álláspontját azzal, hogy kijelentette: Magyarország és a többi visegrádi ország bízik a megállapodásban, és nyitott az olyan ésszerű javaslatokra, amelyek kiküszöbölik a visszaéléseket a brit szociális juttatásokkal. A The Guardian szerint ez arra vall, hogy Cameronnak sikerült valamelyes sikerrel megvilágítania a brit kedvezményrendszer támasztotta belpolitikai kihívásokat.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.