Nagyvilág

Róma és Ljubljana is cáfolja, hogy határellenőrzéseket vezettek be a két ország között

Róma nem szeretné a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni egyezményt hatályon kívül helyezni, viszont a terrorizmus elleni védelem jegyében a határon megerősítették a rendőrség és a hadsereg jelenlétét, mondta Angelino Alfano olasz belügyminiszter.

Alfano szerint további 90 katonát küldtek az Ausztriával és Szlovéniával is határos Friuli-Venezia Giulia tartományba. Harmincöt katonát Triesztbe, további harmincötöt Tarvisióba küldtek az olasz-osztrák határátkelőhöz, míg Goriziába 20-an mentek erősítésnek.

Bostjan Sefic szlovén belügyi államtitkár kedd este egy sajtókonferencián felháborodásának adott hangot a határellenőrzések bevezetéséről szóló korábbi sajtóértesülések miatt, kijelentve: “Olaszország nem értesítette Szlovéniát sem szándékáról, sem olyan intézkedésekről, amelyek átmeneti határellenőrzések bevezetésének előkészítésére utalnának a szlovén-olasz határon”.

Sefic hozzáfűzte: olasz kollégái “műveleti szinten” biztosították arról, hogy a sajtóértesülések nem felelnek meg a valóságnak.

A szlovén belügyi államtitkár szerint nincsen ok a határellenőrzés bevezetésére. “Gyakorlatilag nincsenek illegális határátlépések Szlovéniából Olaszországba. Helyenként ugyan előfordul, amiben azonban nincs semmi különös”, hangsúlyozta Sefic. A Corriere della Sera című milánói napilap keddi kiadásában az olasz belügyminisztérium adataira hivatkozva arról tudósított, hogy hetente 400 menekült érkezik Olaszországba Szlovénián keresztül.

Szlovénia az utóbbi hetekben a menekültek szigorúbb azonosítását kérte Horvátországtól, miután Ausztria visszautasította sok menekült fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági iratokkal rendelkeztek.

Így Ausztria mintájára Szlovénia is megköveteli Horvátországtól, hogy a menekülteket szállító vonatok érkezésének bejelentése mellé a horvát hatóságok csatolják a vonaton utazó menekültek nyilvántartását, pontos nevükkel, születési dátumukkal és származási országukkal, mondta Sefic. Hozzátette, ha ilyen jegyzékek nélkül érkeznének vonatok a szlovén határhoz, úgy vissza fogják fordítani őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik