Nagyvilág

Öngyilkos merényletre készülhetett a Belgiumban elfogott terroristák egyike

Öngyilkos merényletre készülhetett az előző hónap végén Belgiumban őrizetbe vett két feltételezett terrorista egyike, a számítógépén talált búcsúüzenetből legalábbis erre lehet következtetni – közölték rendőrségi források szerdán.

A The Wall Street Journal európai kiadása szerint a Mohammed Karay számítógépén talált üzenetben az áll, hogy a férfi kész a mártírhalálra, konkrét merényletről azonban nincs szó.

Ez tipikusan olyan levél, amelyet olyasvalaki írhatott, aki öngyilkosságot akar elkövetni egy terrortámadás során, mondta az újságnak egy neve elhallgatását kérő illetékes.

Azt egyelőre nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani, hogy mikor keletkezett a levél, az eddigi információk szerint decemberben.

Karay ügyvédje szerint védence családtagjai tudtak a levélről, de azt tagadják, hogy az öngyilkos búcsúüzenet lenne. A rokonok azt állítják, hogy a fiatalember azzal a céllal írta az üzenetet, hogy holttestét apja sírja mellett temessék el, ha esetleg meghalna motorbalesetben.

A belga fővárosban törölték a hagyományos szilveszteri tűzijátékot, miután a szövetségi ügyészség múlt kedden bejelentette, hogy merényletekre készülő feltételezett terroristákat fogtak el, akik az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén. A házkutatások során katonai egyenruhákat és az Iszlám Államtól származó propagandaanyagokat találtak, fegyvereket vagy robbanószert azonban nem.

Az eddigi információk szerint a két gyanúsítottnak nincs köze a november 13-ai párizsi merényletekhez, amelyekben százharminc ember vesztette életét.

(WSJ, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik