Nagyvilág

Franciaország kemény fellépést akar a kamu útlevelek ellen

Az Iszlám Állam olyan útiokmányokat állíthat elő, amelyeket nagyon nehéz kiszűrni.

Franciaország felszólította az Európai Uniót, hogy tegyen több erőfeszítést a hamis szíriai útlevelek kiszűrésére, elsősorban Görögországban és Olaszországban. Mindez azután vált fontossá, hogy a novemberi párizsi terrorakciókban résztvevő két öngyilkos merénylőnél ilyen dokumentumokat találtak.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter az Európai Bizottsághoz írt levelében azt írta: „a támadások sajnálatosan megmutatták, hogy néhány terrorista a menedékkérők közé keveredve próbál bejutni országainkba és bűncselekményeket elkövetni”.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a dzsihádisták az általuk elfoglalt városokban könnyedén előállíthatnak olyan okmányokat, melynek eredetiségét nagyon nehéz megcáfolni. Az is előfordul, hogy a harcok során elesett katonáktól, vagy civil áldozatoktól veszik el a dokumentumokat és eladják azokat.

Cazeneuve szerint fontos, hogy az Európai Unió javítsa az útlevél-ellenőrzés technikai feltételeit, és vessék össze az útiokmányokat az Interpol adatbázisaival. A miniszter rámutatott, hogy a fogadóállomásokon továbbra is elégtelenek a biztonsági ellenőrzések. Azt is közölte, hogy hírszerzési értesülések szerint a Szíriából ellopott, kitöltetlen útlevelek Törökországban kötnek ki, ahol továbbadják azokat. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik